SAD traže od Turske da ubedi Iran da smanji napetost na Bliskom istoku

Turska čini sve što može da ne dođe do eskalacije na Bliskom istoku, izjavio je američki ambasador u Ankari

SAD traže od Turske i drugih saveznika koji održavaju odnose sa Teheranom da ubede Iran da smanji napetosti na Bliskom istoku, izjavio je američki ambasador u Turskoj Džef Flejk.

"Tražimo od svih naših saveznika, koji imaju bilo kakve odnose sa Iranom, da ga ubede da smanji napetosti, a to uključuje i Tursku", rekao je Flejk na okruglom stolu u Istanbulu, na kraju svog mandata u Turskoj, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Turska čini sve što može da ne dođe do eskalacije.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Flejk je rekao da misli da su odnosi SAD i Turske sada "bolji nego što su bili pre nekog vremena."               

On je istakao "korisnu ulogu" koju je Turska odigrala početkom avgusta u najvećoj razmeni zarobljenika između SAD i Rusije od Hladnog rata u Ankari.               

"Oni nisu bili uključeni u pregovore, ali kada je reč o logistici, imali su značajnu ulogu", dodao je američki ambasador.

Iran je zapretio velikim napadom na Izrael u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošlog meseca, iako Tel Aviv nije niti negirao niti preuzeo odgovornost, preneo je "Tajms of Izrael".

Izrael se, takođe, priprema za odmazdu Hezbolaha zbog ubistva komandanta Fuada Šukra u Bejrutu, nekoliko sati pre nego što je ubijen Hanije.