Svet

"Fajnenšel tajms": Uprkos Netanjahuovoj zamci, Iran drži Izrael u stanju teške neizvesnosti

Mnogi iranski političari misle da izraelski premijer Benjamin Netanjahu želi da uvuče Iran u rat, koji bi, potom, izazvao američku intervenciju
"Fajnenšel tajms": Uprkos Netanjahuovoj zamci, Iran drži Izrael u stanju teške neizvesnostiGetty © ESLAMI RAD/Gamma-Rapho via Getty Images

Svakog dana visoki politički ili vojni iranski zvaničnici obećavaju da će kazniti Izrael zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, ali nema naznaka iz Teherana kako će i kada uslediti odmazda, piše "Fajnenšel tajms"

"Upravo to želi iransko rukovodstvo", tvrdi neimenovani iranski zvaničnik, "jer je čekanje smrti teže od same smrti." Iranski zvaničnik je dodao: "Iran je pokrenuo kampanju psihološkog ratovanja kako bi držao izraelske vojne i bezbednosne službe u stanju teške neizvesnosti".

Primarni cilj Teherana je opstanak Islamske republike i rešavanje ekonomskih poteškoća, dodaje FT, zbog čega mu je potrebno da izbegne direktan sukob sa Izraelom i SAD, ali on treba i da umiri sopstvenu javnost.

Neki se u Iranu pitaju da li su vojne i obaveštajne sposobnosti zemlje dovoljno snažne da odgovore na spoljne pretnje. Ali, ako Teheran ne odgovori, smatraju mnogi Iranci, pasivnost Irana će samo ohrabriti Izrael na nova ubistva vojnih zvaničnika.

Reformistički iranski političar Muhamed Sadeg Džavadi Hesar izjavio je da je Iranu sada potrebna stabilnost, dodajući da je "Izrael već skupo koštalo da ostane u stanju pripravnosti." Kako podseća ovaj političar: "Iran govori o osveti, a ne o direktnom napadu."

Iran i Izrael su našli na rubu sukoba još od 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas izveo napad na Izrael. Ovim događajem je pokrenuta spirala napetosti na Bliskom istoku, kome sada preti regionalni rat.

Nakon što je Izrael ubio nekoliko komandanata Revolucionarne garde u napadu na iranski konzulat u Siriji, Teheran je odgovorio lansiranjem stotina projektila i dronova na Izrael. Četiri meseca kasnije, ubistvo Hanijea u Teheranu podigla je napetost na novi nivo.

Za ovo ubistvo Iran je optužio Izrael i upozorio da je ta zemlja ponovo prešla granicu, što odmazdu čini neizbežnom.

Iranski analitičari smatraju da je ovo ubistvo bilo posebno ponižavajuće zato što se dogodilo u glavnom gradu zemlje, samo nekoliko sati nakon što je Hanije prisustvovao predsedničkoj inauguraciji Masuda Pezeškijana.

SAD su pozvale Iran da ne eskalira situaciju, upozoravajući da odmazda nije u interesu Teherana. Vašington je istovremeno povećao svoje vojno prisustvo u regionu kako bi podržao Izrael, navodi FT.

"Naš prioritet je uspostavljanje trajnog prekida vatre u Gazi", navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova. "Priznaćemo svaki sporazum koji prihvati Hamas." 

Neimenovani iranski zvaničnik smatra da Iran "drži prst na obaraču" i da najpre želi da "vidi da li će Izrael napraviti kompromis u Gazi". Međutim, iranski političari misle da izraelski premijer Benjamin Netanjahu želi da uvuče Iran u rat, koji bi, potom, izazvao američku intervenciju.

Bivši iranski ambasador u Libanu Ahmad Dastmalčijan izjavio je da veruje da je Netanjahu svoj politički opstanak vezao za novi rat u regionu: „On će učiniti sve što može da uvuče region u krvavi sukob."

"Iran će svakako odgovoriti", zaključuje Dastmalčijan, "ali tako da ne upadne u Netanjahuovu zamku."

image