MSP Moldavije: Kišinjev neće primiti ukrajinske avione F-16

Informacije o razmeštanju lovaca F-16 namenjenih Oružanim snagama Ukrajine ne odgovaraju stvarnosti, navodi se u saopštenju MSP Moldavije

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da Kišinjev ne planira da primi borbene avione namenjene Ukrajini nakon što se rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na izveštaje da će avioni F-16 biti stacionirani na moldavskoj teritoriji.

"Informacije o razmeštanju lovaca F-16 namenjenih Oružanim snagama Ukrajine ne odgovaraju stvarnosti. Moldavija ne prihvata i neće prihvatiti oružje i vojnu opremu, uključujući avione namenjene Ukrajini", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Moldavije objavljenih na njihovom zvaničnom kanalu na Telegramu.

"Republika Moldavija je neutralna država i njene institucije će nastaviti da poštuju princip neutralnosti", ističe se u saopštenju MSP Moldavije, prenosi Tanjug.

MSP je navelo i da su sve poruke na društvenim mrežama o razmeštanju borbenih aviona za Ukrajinu na teritoriji Moldavije lažne i u objavi preporučuje Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da informacije preuzima samo iz zvaničnih izvora.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je pozvalo na sastanak otpravnika poslova Ambasade Moldavije u Moskvi Aleksandra Četrarua gde mu je izloženo da je Rusija zabrinuta zbog pisanja medija da će avioni F-16 koji se prebacuju u Kijev biti bazirni u Moldaviji, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.