Kurdi i sirijska vlada postigli sporazum uz pomoć Rusije

Sirijski izvor sa terena izvestio je u sredu o borbama između arapskih plemenskih odreda i kurdskih SDF u nekoliko lokaliteta u provinciji Deir ez-Zor, nedaleko od granice sa Irakom i u blizini američke vojne baze u oblasti Koniko

Sirijske demokratske snage (SDF), kurdska koalicija koje podržavaju SAD, postigle su sporazum sa komandom sirijske vojske u provinciji Al Hasakah na severozapadu Sirije uz posredovanje ruske vojske, rekao je za "RIA Novosti" sirijski izvor sa terena.

Prošle nedelje, usred sukoba između jedinica SDF-a i arapskih plemena u Deir ez-Zoru, kurdska policija blokirala je "sigurnosni trg" koji kontroliše sirijska vojska u Al Hasakahu, administrativnom centru istoimene provincije, i odsekla putevi koji vode do aerodroma u gradu Kamišli.

"SDF je prekinuo blokadu u Al Hasakahu i Kamišliju, koja je uspostavljena pre oko nedelju dana. Delegacija Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji održala je niz pregovora sa SDF-om o ukidanju blokade sigurnosnog trga", rekao je izvor.

Prema navodima sagovornika ruske agencije, kordon je podignut i u stambenim naseljima u Kamišliju, gde su poslednjih dana kurdske trupe zabranile transport vode i hrane.

Sirijski izvor sa terena izvestio je u sredu o borbama između arapskih plemenskih odreda i kurdskih SDF u nekoliko lokaliteta u provinciji Deir ez-Zor, nedaleko od granice sa Irakom i u blizini američke vojne baze u oblasti Koniko.

Plemena su uspela da uspostave kontrolu nad nizom strateški važnih naselja, ali uz podršku američke vojske, dolaskom pojačanja, SDF je preuzeo kontrolu nad većim delom teritorije. Kasnije su nastavljene borbe između plemenskih grupa i SDF-a.

Od početka rata u Siriji, rukovodstvo kurdskog SDF-a je proglasilo autonomiju i nezavisnost od zvaničnih vlasti u Damasku na teritorijama koje kontroliše na severu i severoistoku zemlje, tražeći podršku američke vojske.

Arapska plemena koja žive u severnim provincijama zemlje protive se Kurdima i prisustvu SAD, naglašavajući da je neophodno očuvati integritet zemlje i proterati zapadne "okupatorske snage".

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na severoistoku Sirije.