Razgovor s Trampom: Da li je Ilon Mask lagao o hakerskom napadu?

Intervju Maska sa republikanskim kandidatom za predsednika Amerike privukao je mnogo pažnje, ali ga je obeležilo i veliko kašnjenje u prenosu

Nije tačna tvrdnja Ilona Maska da je njegov intervju sa bivšim američkim predsednikom kasnio zbog hakerskog napada, piše britanski Telegraf pozivajući se na svoje insajdere u Maskovoj kompaniji.

Kako se dodaje, insajderi iz kompanije su rekli da je 99 odsto verovatnoća da je Maskova tvrdnja laž, navodeći da sajber-napad na koji se Mask poziva bezbednosne firme koje nadgledaju globalne hakerske pretnje nisu zabeležile na Iksu.

Tip takvog napada podrazumeva da hakeri usmeravaju ogromne količine saobraćaja na veb-lokaciju, prisiljavajući je da bude van mreže.

Mask je kasnije priznao da je emitovanje pretrpelo neiznuđene greške Iksa koje su uticale na prenos.

"S obzirom na istaknutost ovog razgovora, postojala je 100 odsto verovatnoća DoS napada. I sami smo imali neiznuđene greške. Ali, dobar posao Iks tima koji odbija napade i ispravlja naše greške", poručio je Mask.

Emitovanje intervjua na kraju je počelo sa 40 minuta zakašnjenja i privuklo je oko 1,1 milion gledalaca odjedno. U jednom trenutku je Tramp tvrdio da se priključuje prenosu čak 60 miliona ljudi.

Problemi koji su uticali na Trampov intervju usledili su i nakon emitovanja intervjua sa Ronom Desantisom 2023. godine. Mask je za greške okrivio preopterećene servere.

Tim Kamale Haris nakon intervjua izdao je saopštenje u kojem ismevaju emitovanje.

"Cela Trampova kampanja je u službi ljudi poput Ilona Maska i njega samog – opsednutih bogataša koji će rasprodati srednju klasu i koji ne mogu da obezbede prenos uživo 2024. godine", navodi se.