Svet

"Njujork tajms": Zašto kineska i ruska vojska vežbaju zajedno?

U Vašingtonu je zavladala panika zbog vojnih vežbi Kine i Rusije. Ovakvom savezništvu niko u SAD se nije nadao
"Njujork tajms": Zašto kineska i ruska vojska vežbaju zajedno?www.globallookpress.com © Xinhua/Li Yun

Rusija i Kina su održale zajedničke vojne vežbe u blizini Aljaske, Tajvana i Japana uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika.

Najpre su dve zemlje ojačale neformalni politički i ekonomski savez, da bi sada pojačale i saradnju svojih vojski.

Kineski i ruski bombarderi dugog dometa patrolirali su u blizini Aljaske prošlog meseca, a danima ranije su prvi put posle osam godina održale i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru.

Vojne vežbe su najživopisniji izraz saradnje između kineskog lidera Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina dok pokušavaju da izazovu svog glavnog geopolitičkog rivala – SAD, piše "Njujork tajms".

"Peking sve više oseća da diplomatske i ekonomske akcije nisu dovoljne, pa se sve više oslanja na svoju vojsku. Partnerstvo sa Rusijom je način da se pojačaju poruke iz Pekinga", kaže analitičar Brajan Hart za "Njujork tajms".

U Vašingtonu vežbe podgrevaju sumnju da bi SAD mogle da pobede u sukobu u Aziji protiv kombinovanih snaga Kine i Rusije.

"Dok su američki ratni planeri razmatrali scenarije o sukobu s Kinom i Rusijom pojedinačno, manje su obraćali pažnju na mogućnost da se dve nuklearne sile bore zajedno, jer je to izgledalo kao malo verovatno", piše "Njujork tajms".

Međutim, zajednička patrola ruskih i kineskih bombardera u blizini Aljaske prošlog meseca naglasila je ovu pretnju. Poletanjem iz ruske vazduhoplovne baze, kineski bombarderi s mogućnošću nuklearnog naoružanja, mogli su da prelete do obale Aljaske, koja bi bila nedostižna kada bi poletali iz Kine, upozorava američki medij.

Vašington smatra da Rusija ne bi mogla da izdrži ratne napore ako Kina ne nastavi da kupuje ogromne količine ruske nafte i snabdeva Rusiju tehnologijom dvostruke namene koja može da se primeni na bojnom polju.

Pekingu je sa druge strane Rusija potrebna kao partner da bi bio protivteža SAD, smatraju u Vašingtonu.

Ruska kopnena granica sa Kinom mogla bi da se pokaže kao kritična za isporuku oružja, nafte i drugih zaliha ako Sjedinjene Države i njeni saveznici ikada uspeju da nametnu Kini morsku blokadu. Rusija bi takođe mogla da uskrati pristup vazdušnom prostoru u blizini svojih granica, posebno blizu Japana, gde Sjedinjene Države imaju baze.

Korišćenje ruske vazdušne baze od strane kineskih vojnih aviona može biti pokazatelj da dve vojske mogu da komuniciraju, rade zajedno i koriste resurse jedne druge, što odražava rastući nivo poverenja.

Dve zemlje su takođe nagovestile uspostavljanje zajedničkog sistema protivraketne odbrane, koji bi mogao da obezbedi i Kini i Rusiji ranije upozorenje o nuklearnom udaru, omogućavajući im da brže odgovore.

Zbog svega ovoga u Vašingtonu raste panika. Komisija za nacionalnu strategiju odbrane objavila je izveštaj u kojem je produbljivanje usklađivanja Rusije i Kine opisano "kao najznačajniji strateški razvoj u poslednjih nekoliko godina".

Koliki strah vlada u SAD govori i to što je direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns na saslušanju u Senatu upozorila da američki zvaničnici moraju da razmotre kako bi Rusija mogla da pomogne ako Kina odluči da izvrši "invaziju" na Tajvan, koji je inače legitimno i legalno deo Kine.

Zapravo, Kina i Rusija zajedno održavaju vojne vežbe već dve decenije. Kina kaže da nema ničeg neobičnog u ovoj vojnoj saradnji i da ona ne cilja nijednu treću zemlju. Optužuje Sjedinjene Države da su provokativne leteći i ploveći blizu Kine.

image