Iran sprovodi vojne manevre: Ne treba nam ničija dozvola za ostvarivanje svojih prava

Ministar spoljnih poslova Irana Naser Kanani odgovorio je zahtevima Velike Britanije, Francuske i Nemačke da se uzdrže od napada na Izrael

Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela zbog prošlomesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji, Iran sprovodi vojnu vežbu na severu zemlje, prenela je novinska agencija Mer.

Vežba se održava u provinciji Gilan na obali Kaspijskog mora s ciljem da se poboljša odbrambena spremnost iranske mornarice, potvrdili su lokalni zvaničnici, prenosi Rojters.

Ovo je druga prijavljena vojna vežba u Iranu u poslednja tri dana nakon što su vlasti te zemlje obećale da će uzvratiti Izraelu nakon ubistva Hanijea 31. jula u Teheranu.

"Pošto nisu uspele da reaguju na zločine Izraela, tri zemlje su drsko zatražile od Irana da ne preduzima mere protiv okupatorskog režima koji je narušio suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u odgovoru liderima Velike Britanije, Francuske i Nemačke koji su pozvali Iran i njegove saveznike da se "uzdrže od napada" na Izrael.

Dodao je da ovi faktori "podstiču i nagrađuju nalogodavce i počinioce genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti".

Ocenio je da takvi "preterani zahtevi nemaju političku logiku i potpuno su suprotni principima i pravilima međunarodnog prava", da su jednaki javnoj podršci izvoru međunarodnih zločina i terorizma u regionu. 

Kanani je poručio da je Iran rešen da brani svoj nacionalni suverenitet i bezbednost i pomogne uspostavljanju bezbednosti u regionu i odvraćanja od izvora terorizma", rekao je on, očigledno misleći na Izrael. 

"Islamska Republika Iran ne traži dozvolu ni od koga u ostvarivanju svojih priznatih prava", istakao je on. 

Portparol je takođe rekao da ako tri zapadne zemlje traže mir i stabilnost u regionu, bolje je da se "jednom zauvek" suprotstave ratnim huškanjima režima aparthejda i odmah prekinu genocid nad bespomoćnim Palestincima u Pojasu Gaze.

On je dalje ustvrdio da je glavni faktor koji stoji iza regionalnog širenja krize u Gazi neaktivnost vlada i Saveta bezbednosti UN na brutalne akte Izraela, kao i široka politička i vojna podrška Zapada uzurpatorskom režimu.

Iran je okrivio Izrael za ubistvo Hanijea iako izraelske vlasti nisu preuzele odgovornost. Međutim, iranske pretnje odmazdom protiv Izraela, koji ratuje u Pojasu Gaze, povećavaju strahovanje od eskalacije rata na Bliskom istoku.