Brisel zapretio Masku: Pripazi na govor, on im odgovorio u jednoj reči

Najava intervjua sa Trampov navela je Brisel da interveniše protiv Ilona Maska

Evropski komesar za digitalne tehnologije Tjeri Breton poslao je pismo Ilonu Masku uoči njegovog intervjua sa republikanskim kandidatom za predsednika SAD Donaldom Trampom, upozoravajući ga na to da je po zakonima EU obavezan da zaustavi "širenje štetnog sadržaja".

Pismo u kojem Maska podseća na pravila EU o govoru mržnje, ispostaviće se, Breton nije poslao u dogovoru sa ostalim čelnicima Unije.

Kako piše "Politiko", Breton nije obavestio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen o pismu pre objavljivanja.

Pozivajući se na četiri zvaničnika EU, "Politiko" navodi da je mnoge u Komisiji iznenadilo upozorenje poslato Masku.

Kako se dodaje, EU ne želi da bude viđena kao neko ko se meša u predsedničke izbore u Americi.

Ipak, izvršna direktorka kompanije "Iks" Linda Jakarino ocenila je da je pismo EU "pokušaj bez presedana da se zakon koji bi se primenio u Evropi, proširi na političke aktivnosti u SAD".

Burno su reagovale i Trampove pristalice, navodeći da EU pokušava da se umeša u izbore u SAD.

"Mogu da odu dođavola", napisao je Kris La Sivita, inače član Trampove predsedničke kampanje.

"Pošto je relevantni sadržaj dostupan korisnicima u EU i potpada pod našu jurisdikciju, ne može da isključimo potencijalno prelivanje u EU", navodi Breton.

Breton je dodao da bi svaki negativan efekat nelegalnog sadržaja mogao da navede EU da preduzme dalje mere protiv Iksa, koristeći "kompletne mogućnosti, uključujući i usvajanje privremenih mera, ako bude opravdano potrebno za zaštitu građana EU".

Trampov nalog na Iksu je suspendovan nakon 2021. i događaja u američkom Kapitolu, pod optužbom da postoji rizik od daljeg podsticanja nasilja. Međutim, nakon što je Mask preuzeo Iks, vratio je Trampov nalog.

Trampov nalog je ostao uglavnom neaktivan do ponedeljka, kad je počeo da postavlja reklame za kampanju.

"Sa velikom publikom dolazi i veća odgovornost", napisao je Breton uz objavu dokumenta.

Kako je naveo, pošto postoji rizik od širenja potencijalno štetnog sadržaja u EU u vezi sa događajima s velikom publikom širom sveta, poslao sam ovo pismo.

"Hteo sam da odgovorim ovim mimom, ali nikad ne bih uradio nešto tako nepristojno i neodgovorno", naveo je Mask uz fotografiju iz filma.

Ipak, odlučio se da odgovori u jednoj reči: "Bonžur."

"Politiko" podseća da se Mask i Breton poznaju od ranije. Njih dvojica su se sreli 2022. godine u fabrici "Tesla" u Teksasu. Ipak, drugarstvo je nestalo kada je Brisel krajem jula ove godine optužio Iks da ne poštuje zakone EU.

Povod je to što su plave kvačice na ovoj društvenoj mreži, koje mogu da se kupe, doveli korisnike u zabludu da je objavljeni sadržaj sa tih naloga pouzdan. Takođe, Brisel je optužio kompaniju da nije transparentna u pogledu toga kako je prodavala prostor za oglašavanje na platformi i zbog toga što nisu autsajderima dali podatke.

Ovaj milijarder došao je u sukob i sa Londonom, koji optužuje Iks da ima ulogu u nemirima u Velikoj Britaniji.