Nemačka izdala nalog za hapšenje: Ukrajinac osumnjičen za sabotažu "Severnog toka" u bekstvu

Ukrajinac, za kojeg se smatra da je bio umešan u napad, još nije izručen, iako je Berlin uputio zahtev poljskim vlastima za njegovo hapšenje, napominje "Zidojče cajtung"

Ukrajinski instruktor ronjenja koji se nalazio u Poljskoj, a kog Berlin optužuje da je izveo sabotažu "Severnog toka", navodno je uspeo da pobegne nemačkim tužiteljima koji su izdali nalog za njegovo hapšenje, otkriva "Špigl".

Nemačko federalno tužilaštvo tereti Vladimira Ž. i njegove navodne saučesnike za protivustavnu sabotažu i izazivanje eksplozije. Prema informacijama nemačkog lista, osumnjičeni je uspeo da napusti Poljsku, a na osnovu obaveštajnih podataka veruje se da je "možda bio upozoren". 

Nemački državni tužilac Jens Romel već neko vreme pokušava da uhapsi osumnjičenog i napravi pomak u istrazi, ali vlasti Poljske navodno nisu bile zainteresovane za saradnju na slučaju.

Varšava, kako navode "Zidojče cajtung", ARD i "Cajt", nije odgovorila na zahtev Berlina o hapšenju ukrajinskog instruktora ronjenja. "Zidojče cajtung" stoga zaključuje da pitanje diverzije "Severnog toka" "konačno postaje političko", zbog ponašanja poljskih i ukrajinskih vlasti. 

"Špigl" ide i korak dalje, tvrdeći da su Poljaci Berlinu namerno slali lažne obaveštajne podatke i tragove, te da su poljski zvaničnici javno izražavali sumnju u nemačka otkrića.

Varšava nikada nije bila posebno zainteresovana za rešavanje slučaja, a snimci iz luke poljskog grada Kolberga, gde se 19. i 20. septembra 2022. nalazio jedrenjak "Andromeda", koji je, inače, bio u centru nemačke istrage, su, kako se čini, nestali. 

Lični podaci koje je kasnije Poljska predala istrazi pokazali su se kao potpuno beskorisni, piše "Zidojče cajtung", uz komentar da se istražiteljima "ponekad činilo da Poljska namerno odugovlači čitav proces".

Kako prenosi "Špigl", nemačke vlasti nakon planiranog hapšenja u Poljskoj dodatno potkrepljuju tvrdnje da su za eksplozije na gasovodima krivi Ukrajinci. 

Ipak, kako dodaju, pozadina Vladimira Ž. i dalje nije sasvim jasna.

U nemačkim obaveštajnim krugovima sada se navodi da će možda morati da odustanu od teorije da su specijalne ronilačke jedinice postavile eksploziv, već će istraživati mogućnost da su sabotažu izveli obučeni civilni ronioci. 

U avgustu prošle godine "Špigl" je objavio opsežan tekst o istrazi sabotaže "Severnog toka" navodeći tada da su nemački istražitelji uvereni da tragovi do sada upućuju samo u jednom pravcu: ka Ukrajini, ali da pojedini političari navode da je moguće da je "Andromeda" sa ostalim tragovima podmetnuta, da je plovila "pod lažnom zastavom", i da "Amerikanci, Poljaci i Rusi" imaju više motiva za napad na gasovod.

Prema Članu 5 Osnivačkog ugovora NATO-a, podsetili su tada, napad na ključnu infrastrukturu jedne članice može da izazove odgovor cele Alijanse. Ukoliko je počinilac Ukrajina, kako bi Nemačka mogla da nastavi da je podržava tenkovima i borbenim avionima? A ukoliko su Amerikanci pomogli u napadu, da li će 75 godina transatlantskog partnerstva biti uništeno?

Poljska je oduvek bila jedan od najvećih protivnika "Severnog toka 2" i godinama je tražila da se gasovod zatvori, naveo je "Špigl" još prošle godine.

Varšava je energetsku zavisnost Nemačke od Rusije videla kao egzistencijalnu pretnju.

"Pošteno bi bilo reći da je Poljska imala snažan interes da se jednom zauvek reši ovog velikog bezbednosnog problema na svom pragu", zaključio je nemački list.