Svi prolaze, samo je Maroš Šefčović večan

Slovački komesar je već dugo, dugo u Briselu

Brisel se dosta promenio u poslednjih 15 godina, ali postoji jedna konstanta – Maroš Šefčovič.

Slovački političar se pridružio Evropskoj komisiji u oktobru 2009. godine, kada je imenovan da zameni Jana Figelja na mestu komesara za obrazovanje pod Hozeom Manuelom Duraom Barozom (Figel se vratio u unutrašnju politiku).

Samo četiri meseca kasnije, nakon što je Barozo obezbedio drugi mandat na mestu predsednika Komisije, Šefčovič je postavljen za potpredsednika zaduženog za međuinstitucionalne odnose – isti resor koji ima i danas.

Šefčovič je sada služio pod tri predsednika Komisije (Barozo, Žan-Klod Junker i Ursula fon der Lajen). Plus, EU je prošla kroz dve velike finansijske krize, bregzit, pandemiju i početak sukoba u Ukrajini.

Pa ipak, Šefčovič je izdržao: siguran par ruku koji se povremeno šalje da brine o "problematičnom" portfelju, piše "Politiko". Tako je Šefčovič bio poslat da nadgleda odgovor EU na vanredne izazove poput bregzita i pomogne u pitanjima vezanim za energiju, zdravlje i potrošačku politiku.

Nedavno je bio zadužen za Evropski zeleni dogovor, jednu od vodećih inicijativa odlazeće Komisije, nakon odluke Fransa Timermansa da se kandiduje na prošlogodišnjim izborima u Holandiji.

Ta doslednost čini Šefčoviča rekorderom. On je treći evropski komesar sa najdužim stažom (preko 5.400 dana na funkciji od početka avgusta) i praktično je zagarantovano da će se pomeriti na drugo mesto ispred holandskog socijaldemokrate Sika Menšolta (koji je služio 5.475 dana, a bio je i predsednik Komisije).

Pošto je Slovačka odlučila da ga ponovo imenuje po peti put Šefčovič je u dobroj poziciji da zauzme prvo mesto i smeni Vilhelma Haferkampa (6.397 dana), nemačkog socijaldemokratu koji je 18 godina bio komesar između 1967. i 1985. godine.

Šefčovičeva izdržljivost u Briselu je izuzetna s obzirom na relativno kratak mandat većine komesara. Od 2000. godine, komesari su u proseku služili nešto više od pet godina.

Zasluge tu idu i Slovačkoj, navodi "Politiko", budući da je retko koja od 10 zemalja centralne i istočne Evrope koje su se pridružile 2004, toliko entuzijastična u imenovanju komesara.