Svet

Bokser(ka) iz Alžira tuži Ilona Maska i autorku "Harija Potera"

I Rouling i Mask su olimpijsku šampionku nazvali muškarcem
Bokser(ka) iz Alžira tuži Ilona Maska i autorku "Harija Potera"Getty © Richard Pelham / Stringer

Džej K. Rouling i Ilon Mask su imenovani u tužbi za onlajn maltretiranje koju je podnela olimpijska šampionka u boksu za koju se veruje da je muškarac.

Iman Helif, koja je osvojila zlato za Alžir u ženskoj kategoriji do 66 kilograma, izazvala je žestoku debatu kada joj je dozvoljeno da se takmiči na Igrama u Parizu, u ženskoj konkurenciji, uprkos tome što je prošle godine diskvalifikovana sa svetskog šampionata koji je organizovala Međunarodna bokserska asocijacija zbog toga što su DNK analize pokazale da je muško.

Advokat Helifove, Nabil Budi, otkrio je da su Rouling i Mask imenovani u tužbi koja je podneta francuskim vlastima.

"Džej Kej Rouling i Ilon Mask su, između ostalih, imenovani u tužbi", rekao je on za "Varajeti".

Advokat je nagovestio da će Donald Tramp takođe biti deo istrage pariskog tužilaštva. Tužba u kojoj se navodi da je Helif pretrpela "teško sajber uznemiravanje" podneta je protiv nepoznatih osoba.

Prema francuskom zakonu, to tužilaštvu daje "slobodu da vodi istragu protiv svih", uključujući i one koji su koristili pseudonime na mreži, objašnjava "Telegraf".

I Rouling i Mask su, komentarišući kontroverznu odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta, govorili o Helif kao o muškarcu.

"Tramp je tvitovao, pa bez obzira da li je on imenovan u našoj tužbi ili ne, biće neizbežno ispitan", objasnio je Budi.

Helif je više puta insistirala da je žena i rekla da je njena zlatna olimpijska medalja imala "poseban ukus" nakon niza zlostavljanja na internetu.

U tužbi, bokserka tvrdi da je žrtva "mizoginog, rasističkog i seksističkog" maltretiranja putem interneta, što je njen advokat opisao kao "digitalni linč".

Britanska spisateljica, autorka serijala "Hari Poter" je posle meča Helif sa italijanskom bokserkom Anđelom Karini, objavila fotografiju borbe koja je trajala manje od minut uz komentar: "Smešak muškarca koji zna da ga štiti mizogini sportski establišment koji uživa u muci žene koju je upravo udario u glavu i čiju je životnu ambiciju upravo razbio."

Mask je podelio objavu bivše američke plivačice i sportske aktivistkinje Rajli Gejns koja je ocenila da "muškarcima nije mesto u ženskom sportu" uz komentar da se "apsolutno" slaže sa ovom izjavom.

Tramp je takođe podelio sliku meča Helif-Karini uz komentar: "Držaću muškarce podalje od ženskih sportova."

image