Svet

Priprema nove izborne krađe? Moguće hakovanje mašina za glasanje u SAD, "nema vremena" za popravljanje

Organizatori i učesnici DEF KON konferencije pronašli su ranjive tačke za sajber napade u svemu, od glasačkih mašina do registratora elektronskog glasanja
Priprema nove izborne krađe? Moguće hakovanje mašina za glasanje u SAD, "nema vremena" za popravljanjeGetty © adamkaz

Neki od najboljih hakera na svetu okupili su se tokom vikenda u Las Vegasu kako bi pokušali da hakuju glasačke mašine koje će biti korišćene na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD - sve sa namerom da pomognu zvaničnicima da identifikuju i srede ranjivosti.

Problem? Neće imati vremena da sve "poprave" pre 5. novembra.

Svakog avgusta, hakeri na konferenciji DEF KON pronalaze bezbednosne probleme u opremi za glasanje, i svake godine dug i složen proces njihovog popravljanja znači da se ništa ne sprovodi do sledećeg izbornog ciklusa.

Ali bezbednost na dan izbora je pod posebnom kontrolom 2024. To je i zbog sve veće zabrinutosti da će strani protivnici shvatiti kako da provale mašine, i zbog toga što su tvrdnje predsednika Donalda Trampa o široko rasprostranjenoj prevari 2020. potkopale poverenje glasača u birački proces, piše "Politiko".

Takođe, krajem jula globalni tehnološki kolaps za koji se okrivljuje kompanija za sajber-bezbednost koja je igrala ključnu ulogu u aferi "Rusijagejt" protiv Donalda Trampa poremetio je i glasanje na predizborima u Arizoni.

Kolaps koji je nastao zbog ažuriranja antivirusnog softvera "Kraudstrajk" na "Majkrosoft" operativnim sistemima onesposobio je uređaje koje dva najveća okruga te savezne države koriste na biračkim mestima za proveru birača i štampanje glasačkih listića. Kolaps je izazvao zabrinutost da bi slična situacija mogla da se ponovi i na dan izbora, samo u mnogo većem obimu.

"Teško je napraviti bilo kakve stvarne, velike, sistemske promene, a posebno 90 dana od izbora", rekla je Ketrin Teranova, jedan od organizatora hakerskog događaja DEF KON. To je, dodala je ona, posebno zabrinjavajuće tokom "ovakve izborne godine".

Bilo koji problem koji se nađe u ovim mašinama – od kojih se većina koristi u najmanje jednoj jurisdikciji širom SAD – moraće da prođe kroz složen proces da bi se rešio, a to traje mnogo duže od dva meseca do opštih izbora u novembru.

Organizatori su frustrirani što, uprkos godinama bezbednosnih otkrića, prodavci glasačkih mašina ne rešavaju brže ove probleme.

Jedan od načina da se procec ubrza bila bi zajednička konferencija hakera i prodavaca biračkih mašina, ali za ove izbore, navodi "Politiko", to neće biti moguće.

Preduzetnik Ilon Mask, koji je i ranije ukazivao na manjkavost biračkog procesa u SAD - uključujući i činjenicu da u brojnim saveznim državama birači ne moraju da pokažu lični dokument sa fotografijom na glasanju - ponudio je jednostavno rešenje problema - glasačke listiće.

image