Poljska: Osumnjičeni za sabotažu "Severnog toka" pobegao u Ukrajinu, imao pomagače

Portparolka poljskog generalnog tužioca Ana Adamjak potvrdila je da je poljska policija, na zahtev nemačkih kolega, krenula u potragu za Vladimirom Ž, koji je živeo u Pruskovu kod Varšave

Ukrajinski državljanin Vladimir Ž, koga nemačke obaveštajne službe sumnjiče za umešanost u sabotažu "Severnog toka", otputovao je iz Poljske u Ukrajinu početkom jula, izjavila je portparolka poljskog generalnog tužioca Ana Adamjak.

Kako se navodi, reč je o državljaninu Ukrajine, zaposlenom u školi ronjenja, Vladimiru Ž. U poslednje vreme, on je živeo u Poljskoj. Prema izveštajima, on se sada skriva.

"Taj čovek je prešao granicu između Poljske i Ukrajine početkom jula", rekla je Adamjak novinarima.

Ona je pojasnila da Poljska nije privela ovog državljanina jer su nemačke vlasti ime osumnjičenog unele u bazu evropskih naloga za hapšenje, ali da "on nije naveden u bazi podataka o traženim osobama, koju koristi poljska granična straža".

Istovremeno, tužilaštvo je potvrdilo da je poljska policija, na zahtev nemačkih kolega, krenula u potragu za Vladimirom Ž, koji je živeo u Pruskovu kod Varšave.

Supružnici pomagači?

Nemačko tužilaštvo sumnjiči još dva ukrajinska instruktora ronjenja za umešanost u sabotažu na Severnom toku, među kojima je i jedna žena. Veruje se da su sve troje možda bili deo posade jedrilice Andromeda, koja je u fokusu nemačke istrage.

Više nemačkih medija objavilo je da je Vladimir Ž. imao dvoje pomagača – bračni par Evgenija U. i Svetlanu U. Oni su stručnjaci za ronjenje a njihova kompanija i sada u ponudi ima strane dajving-ture.

Na pitanje medija o umešanosti, Svetlana U. je rekla da ne zna ništa o eksplozijama i da ne poznaje Vladimira Ž.

Kako pišu mediji, Varšava nikada nije bila posebno zainteresovana za rešavanje slučaja diverzije na "Severnom toku".

Video snimci iz luke Kolberg, gde je jedrilica Andromeda, koja je u fokusu nemačke istrage, bila usidrena od 19. do 20. septembra 2022, izgleda da su već izbrisani.

Lični podaci koji su kasnije predati vlastima u Varšavi pokazali su se potpuno beskorisnim. Istražitelji su ponekad čak imali osećaj da Poljska namerno odugovlači postupak, zaključuju nemački mediji.

Ranije su televizijski kanal ARD i brojni nemački mediji, pozivajući se na sopstvenu istragu, izvestili da je nemačko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja Vladimira Ž, koji se nalazio u Poljskoj, osumnjičenog za umešanost u teroristički napad na "Severni tok".

Prema informacijama "Špigla", osumnjičeni je uspeo da napusti Poljsku, a na osnovu obaveštajnih podataka veruje se da je "možda bio upozoren". 

Nemački državni tužilac Jens Romel već neko vreme pokušava da uhapsi osumnjičenog i napravi pomak u istrazi, ali vlasti Poljske navodno nisu bile zainteresovane za saradnju na slučaju.