Abas: Palestina ne pristaje na isključenje Rusije iz pregovora o miru na Bliskom istoku

Predsednik Palestinske samouprave je dodao da je Rusija uvek tražila i traži načine za mirno rešenje i teži pravednom rešenju bliskoistočnog pitanja u skladu sa međunarodnim pravom

Palestinske vlasti ni pod kojim uslovima neće pristati na isključenje Rusije iz mirovnih pregovora na Bliskom istoku, rekao je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u intervjuu za TASS.

Dodao je da je Rusija uvek tražila i traži načine za mirno rešenje i teži pravednom rešenju bliskoistočnog pitanja u skladu sa međunarodnim pravom.

"I ne zaboravimo (rusku) ulogu u 'bliskoistočnom kvartetu'. SAD su oduvek želele da isključe Rusiju iz ovog procesa. Ni pod kojim okolnostima nećemo pristati na isključenje Rusije iz bilo koje platforme za bliskoistočno rešenje, jer ona zauzima zaista pravedan stav po pitanju Bliskog istoka zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je Magmud Abas, koji trenutno boravi u poseti Moskvi u zvaničnoj poseti, gde se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

SAD blokiraju odluke o međunarodnom priznanju Palestine i na svaki mogući način opstruišu ovaj proces, zaobilazeći čak i već usvojene rezolucije UN.

Od 1947. godine, primetio je Abas, usvojeno je hiljadu rezolucija UN o palestinskom pitanju. Nijedna odluka nikada nije sprovedena, a ima ih oko 750 rezolucija Generalne skupštine i oko 80 rezolucija Saveta bezbednosti.

"Kada sam se obratio Savetu bezbednosti, rekao sam: 'Vi ste najviši autoritet na svetu. Ali ako ne sprovodite svoje odluke, kome drugom mogu da uputim svoje apele? Do neba? Na primer, 2016. godine doneta je Rezolucija 2334. za koju su glasale sve zemlje članice Saveta bezbednosti, čak ni SAD nisu bile protiv, već uzdržane. A onda je bivši američki predsednik Donald Tramp došao na vlast i poništio ovu odluku", podsetio je Abas.