Svet

Časopis "Kompakt" nastavlja sa radom: Nemačka privremeno ukinula zabranu

Konačna odluka o sudbini časopisa biće doneta kasnije u toku punopravnog suđenja
Časopis "Kompakt" nastavlja sa radom: Nemačka privremeno ukinula zabranuGetty © Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance

Savezni upravni sud Nemačke saopštio je danas da je doneta odluka da se privremeno ukine zabranu časopisa "Kompakt", koji je ranije zabranila nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Kako su naveli u sudu, konačna odluka o ovom pitanju biće doneta naknadno.

"Savezni upravni sud je danas, pod određenim uslovima, odobrio zahtev 'Kompakta' za žalbu na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o njegovoj zabrani", navodi se u saopštenju.

Sud je istakao da je interes časopisa "Kompakt", prilikom razmatranja predmeta po ubrzanom postupku, veći od javnog interesa za hitno izvršenje rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da takva zabrana dovodi do potpune obustave izdavanja časopisa, koji se odnosi na slobodu izražavanja i štampe sadržanu u ustavu zemlje.

Konačna odluka o sudbini časopisa biće doneta kasnije u toku punopravnog suđenja.

"Kompakt" je ovu sudsku presudu nazvao "pobedničkom", jer će sada odluka biti odložena najmanje dve godine zbog procesa koji je u toku.

"I pobedićemo, a do tada možemo da nastavimo rad časopisa", napisali su izdavači na Telegramu.

Podsetimo, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zabranila je časopis "Kompakt", osnovan 2010, njegovog izdavača "Kompakt-magazin gmbh" i njegovu pridruženu medijsku produkcijsku kuću "Konspekt film".

Njeno opravdanje je da je časopis zatvoren zbog toga što je "centralni glasnogovornik desničarske ekstremističke scene i da vodi kampanju protiv Jevreja, migranata i parlamentarne demokratije".

"Zabranila sam desničarski ekstremistički 'Komapkt magazin', koji na neizreciv način agituje protiv Jevreja, muslimana i naše demokratije. Ova zabrana je težak udarac desničarskoj ekstremističkoj sceni", napisala je Fezerova na Iksu.

image