Svet

Džefri Saks: Neuspelu operaciju u Kursku sprovodi NATO

Prema rečima ekonomiste, američka vojska je na terenu i takođe pruža obaveštajne podatke
Džefri Saks: Neuspelu operaciju u Kursku sprovodi NATO© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Neuspelu operaciju Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti zapravo sprovodi Severnoatlantska alijansa, rekao je američki ekonomista Džefri Saks u intervjuu na jutjub kanalu "Džadžing fridom".

"Na strani Ukrajine je većina poginulih, a u Kijevu se ništa ne dešava bez odobrenja ili rukovodstva Sjedinjenih Država. Operacija u Kursku najverovatnije biće prava katastrofa", rekao je on.

Prema rečima ekonomiste, američka vojska je na terenu i takođe pruža obaveštajne podatke. Osim toga, oni gađaju ciljeve, upravljaju sistemima naoružanja i finansiraju Oružane snage Ukrajine u celini, objasnio je ekspert.

"Apsolutno je jasno da je ovo rat između Sjedinjenih Država, pre svega, i Rusije", zaključio je Saks.

Američki ekonomista je dodao da Rusija uspešno probija liniju odbrane u Donbasu.

Prema njegovim rečima, teška situacija se razvija i u pravcu Pokrovskog, i da su ove pozicije, kako kaže, izuzetno važne sa logističke tačke gledišta.

"Ukrajina je u ovu oblast povukla ključne delove svojih preostalih oružanih snaga, kako opremu, tako i najvažnije brigade, i na taj način oslobodila ranjiva područja na drugim delovima linije kontakta", zaključio je Saks.

Masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa.

Lokalno stanovništvo se evakuiše u brojne regione Ruske Federacije.

Kako je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov izvestio ruskog predsednika Vladimira Putina, vojska je zaustavila napredovanje neprijatelja.

On je naglasio da će se operacija završiti porazom Oružanih snaga Ukrajine i pristupom državnoj granici.

Protivterorističke režim uveden je u Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti. 

Ruski lider je ranije rekao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor, da će svi ciljevi pred Rusijom biti postignuti.

image