Svet

Kina ponovo podnela prijavu za izgradnju nove ambasade u Londonu

Buduća ambasada bi bila najveća kineska diplomatska misija u Evropi i skoro dvostruko veća od one u Vašingtonu
Kina ponovo podnela prijavu za izgradnju nove ambasade u Londonu© Tanjug/James Manning/PA via AP

Kina je ponovo podnela prijavu za izgradnju nove velike ambasade u Londonu, nakon što je lokalno veće prethodno odbilo taj zahtev iz bezbednosnih razloga.

Peking je poslao novu prijavu za planiranje veću Tauer Hamletsa za izgradnju ambasade u blizini Londonskog tornja prošlog meseca, skoro dve nedelje nakon što je nova vlada preuzela vlast 5. jula, navodi se u dokumentima na sajtu veća.

U planskim dokumentima se navodi da je odluka veća da odbije predloge u decembru 2022. godine iz bezbednosnih razloga i uticaja na stanovnike bila "bez osnova" i da "nema osnova u politici planiranja", prenosi Rojters.

Kina je prošle godine propustila rok za žalbu na odluku zbog tenzija sa tadašnjom vladom koju je predvodila Konzervativna partija, a zbog sumnji na sajber špijunažu od strane Pekinga i zabrinutosti za ljudska prava.

Zahtevom će se prvobitno u početku baviti veće Touer Hamletsa, ali bi nacionalna vlada mogla da se uključi ako predlog ponovo bude odbijen i Kina uloži žalbu.

Veće je poručilo da njihov tim za planiranje razmatra prijavu, ali da je prerano reći kada će odluka biti doneta.

Kina je optužila Britaniju da preuveličava optužbe za špijunažu i sajber napade.

Laburisti pod premijerom Kirom Starmerom su rekli da će izvršiti reviziju bilateralnih odnosa sa Kinom kako bi razumeli i odgovorili na izazove i mogućnosti koje Peking postavlja.

Kina je prvi put objavila planove za izgradnju nove ambasade u Londonu 2018, kupujući zemljište na nekadašnjoj lokaciji Kraljevske kovnice novca, proizvođača britanskih kovanica, za oko 250 miliona funti.

Ta ambasada bi bila najveća kineska diplomatska misija u Evropi i skoro dvostruko veća od one u Vašingtonu.

To je navelo neke britanske političare i bezbednosne zvaničnike da upozore da bi veća ambasada i veći broj kineskih diplomata mogli da olakšaju povećanje broja špijuna u zemlji, rekli su zvaničnici Rojtersu.

Kineski zvaničnici su izrazili nezadovoljstvo britanskoj vladi zbog neuspeha Londona da obezbedi dozvolu za planiranje na sastancima na zvaničnom nivou, rekli su ljudi upućeni u te razgovore.

Ranije ove godine, britanski i kineski zvaničnici održali su najmanje jedan sastanak kako bi razgovarali o tom sporu, dodali su izvori.

image