Svet

Tramp razgovarao sa Netanjahuom o prekidu vatre u Gazi

Republikanski predsednički kandidat SAD je želeo da natera izraelskog premijera da zaključi dogovor, međutim, tačan sadržaj razgovora je nepoznat
Tramp razgovarao sa Netanjahuom o prekidu vatre u Gazi© Drew Angerer/Getty Images

Republikanski predsednički kandidat SAD Donald Tramp razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o oslobađanju talaca, objavio je portal Aksios, pozivajući se na na dva američka izvora.

Jedan izvor je rekao da je poziv Trampa imao za cilj da ohrabri Netanjahua da prihvati sporazum o primirju, ali je naglasio da ne zna da li je to zaista ono što je bivši američki predsednik rekao izraelskom premijeru, prenosi Rojters.

Naime, krajem prošlog meseca, Netanjahu je posetio SAD i sastao se sa predsednikom Džozefom Bajdenom, demokratskim predsedničkim kandidatom Kamalom Haris i Trampom.

Egipat, Sjedinjene Američke Države i Katar zakazali su za danas novu rundu pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Bajden je u obraćanju 31. maja izneo predlog o prekidu vatre u tri faze i Vašington i regionalni posrednici od tada pokušavaju da dogovore sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

Hamas je juče saopštio da neće učestvovati u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi u Kataru, ali je zvaničnik, koji je upućen u razgovore, rekao da posrednici očekuju da će se nakon sastanka konsultovati sa grupom.

Vašington, najvažniji saveznik Izraela, rekao je da će prekid vatre u Gazi smanjiti rastuću pretnju da se rat proširi na Bliski istok nakon nedavnog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu i vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.

image