Svet

Katar domaćin nove runde pregovora o prekidu vatre u Gazi: Hamas neće prisustvovati?

Egipat, Katar i Sjedinjene Države pozvale su Izrael i Hamas da nastave razgovore o prekidu vatre od 14. do 15. avgusta, čiji su lideri naveli da su spremni da iznesu konačan predlog za postizanje sporazuma
Katar domaćin nove runde pregovora o prekidu vatre u Gazi: Hamas neće prisustvovati?© Ahmad Hasaballah/Getty Images

Nova runda pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze zakazana je za danas u Dohi, u Kataru, u pokušaju da se zaustavi sukob između Izraela i Hamasa i obezbedi oslobađanje izraelskih talaca.

U pregovorima će učestvovati predstavnici Izraela, Sjedinjenih Država, Katara i Egipta, ali kako prenosi "Blumberg", predstavnici Hamasa neće prisustvovati.

Naime, Egipat, Katar i Sjedinjene Države pozvale su Izrael i Hamas da nastave razgovore o prekidu vatre od 14. do 15. avgusta. Lideri tri zemlje rekli su da su spremni da iznesu konačan predlog za postizanje sporazuma.

Predstavnik pokreta Ahmed Abdel Hadi rekao je za RIA Novosti da je "rukovodstvo pokreta odlučilo da ne učestvuje u predstojećim pregovorima". 

"Iako predstavnici Hamasa neće prisustvovati diskusijama u Dohi, posrednici će izvestiti grupu ubrzo nakon sastanka", navodi "Blumberg".

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je ranije ove nedelje da su katarske diplomate uverile američku stranu da će raditi na tome da Hamas bude zastupljen u novoj rundi pregovora u cilju okončanja sukoba u kojem je od oktobra prošle godine poginulo oko 40.000 Palestinaca.

Međutim, palestinski pokret je izrazio skepticizam u pogledu mogućnosti da pregovori daju rezultate, optužujući Izrael da ometa proces.

"Odlazak na nove pregovore omogućava okupatorima da nametne nove uslove i iskoristi lavirint pregovora za izvođenje novih masakra", rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Odsustvo Hamasa na sastanku, međutim, ne eliminiše mogućnost postizanja dogovora, pošto grupi posreduju Egipat i Katar.

Sa izraelske strane na pregovorima će prisustvovati šef obaveštajne agencije Mosad Dejvid Barnea, direktor službe unutrašnje bezbednosti Šin Bet, Ronen Bar, kao i Nitzan Alon, zadužen za pitanje talaca i Ofir Falk, politički savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, navodi AFP, pozivajući se na Netanjahuovog portparola Omera Dostrija.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je novinarima da će direktor CIA Vilijam Berns i koordinator Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk predstavljati Vašington na pregovorima u Dohi.

image