Svet

Republikanska kandidatkinja tužila zvaničnike zbog izborne krađe

Lejkova je zatražila od suda da bude proglašena pobednicom ili da izborni rezultati budu poništeni
Republikanska kandidatkinja tužila zvaničnike zbog izborne krađewww.globallookpress.com © © IMAGO/Kyle Mazza

Kandidatkinja iz redova Republikanske stranke za guvernera Arizone Kari Lejk tužila je u petak državne zvaničnike zadužene za organizovanje izbora. Lejkova je osporila prebrojavanje i overu međuizbora i zatražila da bude proglašena pobednicom.

Kako prenosi Rojters, tužba je usmerena protiv Lejkove protivnice Kejti Hobs, izabrane guvernerke Arizone, koja trenutno obavlja funkciju državnog sekretara Arizone, kao i najviših zvaničnika okruga Merikop. Lejkova je podnela tužbu Višem sudu u okrugu Merikop.

Lejkova je jedan od najistaknutijih republikanskih kandidata na međuizborima koji su prihvatili tvrdnje bivšeg predsednika Donalda Trampa o izbornoj prevari 2020.

Lejkova je u tužbi zatražila od suda da bude proglašena pobednicom ili da izborni rezultati budu poništeni, što bi dovelo do novih izbora u okrugu.

Lejkova je u novembru izgubila u trci za guvernera od Hobsove, nakon čega je odbila da prizna izborne rezulate i nastavila da upozorava na izborne nepravilnosti.

Inače, tokom kampanje, Lejkova je obećavala da će zabraniti glasanje putem pošte. Ova izborna metoda je, kako smatraju mnogi republikanci, najviše podložna manipulacijama i dodatno je podstakla sumnje u regularnost izbora.

image