Republikanska kandidatkinja tužila zvaničnike zbog izborne krađe

Lejkova je zatražila od suda da bude proglašena pobednicom ili da izborni rezultati budu poništeni

Kandidatkinja iz redova Republikanske stranke za guvernera Arizone Kari Lejk tužila je u petak državne zvaničnike zadužene za organizovanje izbora. Lejkova je osporila prebrojavanje i overu međuizbora i zatražila da bude proglašena pobednicom.

Kako prenosi Rojters, tužba je usmerena protiv Lejkove protivnice Kejti Hobs, izabrane guvernerke Arizone, koja trenutno obavlja funkciju državnog sekretara Arizone, kao i najviših zvaničnika okruga Merikop. Lejkova je podnela tužbu Višem sudu u okrugu Merikop.

Lejkova je jedan od najistaknutijih republikanskih kandidata na međuizborima koji su prihvatili tvrdnje bivšeg predsednika Donalda Trampa o izbornoj prevari 2020.

Lejkova je u tužbi zatražila od suda da bude proglašena pobednicom ili da izborni rezultati budu poništeni, što bi dovelo do novih izbora u okrugu.

Lejkova je u novembru izgubila u trci za guvernera od Hobsove, nakon čega je odbila da prizna izborne rezulate i nastavila da upozorava na izborne nepravilnosti.

Inače, tokom kampanje, Lejkova je obećavala da će zabraniti glasanje putem pošte. Ova izborna metoda je, kako smatraju mnogi republikanci, najviše podložna manipulacijama i dodatno je podstakla sumnje u regularnost izbora.