Svet

Skot Riter o napadu na Kursku oblast: NATO je izvršio invaziju na Rusiju

NATO je napao Rusiju, a ne Rusija Ukrajinu, već je Moskva samo odgovorila na ratne zločine počinjene posle državnog udara u Ukrajini 2014. godine, rekao je bivši američki obaveštajac
Skot Riter o napadu na Kursku oblast: NATO je izvršio invaziju na Rusiju© Pavel Kashaev/Global Look Press

NATO zemlje izvršile su invaziju na rusku teritoriju, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter, komentarišući napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast.

"Šta se desilo u Kursku? NATO je napao Rusiju. Rusija nije napala Ukrajinu, već je odgovorila na ratne zločine počinjene posle državnog udara u Ukrajini 2014. godine", kazao je Riter na Jutjub kanalu Denija Hejfonga.

Kako je dodao, što se tiče regiona Kursk, invaziju je organizovao NATO.

"Ali ruska vojska će tu lekciju iskoristiti u budućnosti", ocenio je Riter.

I američki ekonomista Džefri Saks u intervjuu na jutjub kanalu "Džadžing fridom" ocenio je da neuspelu operaciju Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti zapravo sprovodi Severnoatlantska alijansa.

"Na strani Ukrajine je većina poginulih, a u Kijevu se ništa ne dešava bez odobrenja ili rukovodstva Sjedinjenih Država. Operacija u Kursku najverovatnije će biti prava katastrofa", rekao je on.

Pre toga, Si-En-En je izvestio da napad ukrajinskih oružanih snaga na region Kursk postavlja pitanja o tome koji cilj Kijev želi da postigne kao rezultat napada i kako će invazija uticati na tok sukoba u Donbasu.

"Volstrit džornal" je pisao da američka administracija strahuje od masovnog napada ruskih snaga na kritičnu infrastrukturu Ukrajine kao odgovor na "rizičnu" operaciju Kijeva u Kurskoj oblasti.

Rizici ukrajinskog prodora u Kursku oblast su u tome što će Oružane snage Ukrajine nastaviti postepeno da gube pozicije na svim delovima fronta gde se sprovodi Specijalna vojna operacija.

Krajnji cilj ostaje nejasan, pošto ukrajinskim snagama nedostaje i ljudi i oružja, a na istoku kijevske trupe imaju poteškoća da obustave rusko napredovanje, naglasio je američki list.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da Rusija neće dugo čekati sa odgovorom.

image