Svet

Lažna vest ili obrisana istina: Amerikanci "ocinkarili" agente Mosada Iranu?

Američki "Foks njuz" je objavio članak u kom se navodi da su zvaničnici Vašingtona Iranu otkrili imena agenata Mosada uključenih u atentat na Ismaila Hanijea
Lažna vest ili obrisana istina: Amerikanci "ocinkarili" agente Mosada Iranu?© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Američki bezbednjaci su svojim iranskim kolegama tajno dopremili spisak agenata Mosada koji stoje iza ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea - ili tako bar tvrdi "Foks njuz" u tekstu koji je u međuvremenu uklonjen sa njihovog sajta.

Naime, neimenovani izvor u Vrhovnom bezbednosnom savetu Irana otkrio je za kuvajtski list "Džarida" da je američka bezbednosna delegacija, uz posredstvo Omana, prošle nedelje tajno otputovala u Iran.

Prema pisanju "Foks njuza", delegacija je trebalo da pošalje poruku vlastima u Teheranu i pokuša da deeskalira tenzije u regionu.

Diplomatska misija je navodno iranskom vrhovnom vođu Aliju Hamneju trebalo da predoči da američka administracija nije znala ništa o izraelskim atentatima na visokog oficira Hezbolaha Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa Ismaila Hanieja.

Izrael je preuzeo odgovornost za ubistvo Šukra, ali do sada nije zvanično komentarisao atentat na Hanijea. Lider Hamasa je ubijen u eksploziji u Teheranu krajem jula, a prema pisanju "Njujork tajmsa", bomba je u kuću u kojoj je on boravio postavljena dva meseca ranije.

Britanski "Telegraf" je početkom avgusta pisao da je izraelska obaveštajna služba Mosad angažovala iranske bezbednosne agente kako bi postavila eksplozive, kao i da su ti agenti u međuvremenu napusti zemlju, ali da i dalje imaju bliske kontakte sa operativcima na terenu.

Prema navodima "Foks njuza", veruje se da je američka delegacija u Iran doputovala preko Turske, sletevši na aerodrom Pajam-e-Horam u Karadžu prošlog četvrtka, gde su imali dvočasovni sastanak sa iranskim zvaničnicima pre nego što su se vratili u Tursku.

Amerikanci su Irancima navodno dali listu imena agenata Mosada unutar Irana, za koje SAD veruju da su bili umešani u atentat na Hanijea, direktno ili indirektno.

"Džarida" navodi da su Amerikanci to navodno uradili kao inicijativu "u dobroj veri" kao odgovor na izraelske udare, koji su izvedeni bez američke koordinacije.

Američki Savet za nacionalnu bezbednost je, međutim, kategorično odbacio navode kuvajtskog lista: "To je kategorično netačno", rekao je portparol Saveta za "Džeruzalem post".

Zanimljivo je da originalni članak, koji je objavljen 12. avgusta, više nije dostupan na sajtu "Foks njuza". Autor teksta je iranski opozicioni aktivista i zastupnik promene režima u Teheranu Amir Abas Fahravar, koji je blizak neokonzervativnim krugovima u SAD.

image