Svet

London dozvolio Kijevu da koristi britansko naoružanje u Kurskoj oblasti: Izuzet samo "storm šedou"

Britansko ministarstvo ovaj postupak pokušava da opravdava pravom na samoodbranu, što "ne isključuje vođenje operacija unutar Rusije"
London dozvolio Kijevu da koristi britansko naoružanje u Kurskoj oblasti: Izuzet samo "storm šedou"Getty © Finnbarr Webster

Ministarstvo odbrane Velike Britanije dozvolilo je Kijevu da koristi isporučeno oružje tokom napada Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti, ali to se ne odnosi na krstareće rakete "storm šeodu", piše list "Independent", pozivajući se na reči jednog od zvaničnika britanskog ministarstva.

"Nije bilo promena u politici britanske vlade", izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane Velike Britanije.

To znači da, navodi pomenuti list, Ukrajina može koristiti protivoklopne rakete, artiljerijska oruđa, oklopna vozila i drugo naoružanje koje joj je isporučila Velika Britanija u napadima na Kursku oblast.

Britansko ministarstvo ovaj postupak pokušava da opravdava pravom na samoodbranu koje, kako navode, "ne isključuje vođenje operacija unutar Rusije". 

Istovremeno, pojašnjava se da se to ne odnosi na krstareće rakete "storm šedou", koje se prema zahtevu Londona mogu koristiti samo u okviru "međunarodno priznate" teritorije Ukrajine.

Podsećanja radi, 12. avgusta zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je da SAD vode "privatne razgovore" sa Ukrajinom o mogućnosti upotrebe taktičkih balističkih raketa ATACMS za napade na ruske vojne baze unutar teritorije Ruske Federacije.

"Neću ulaziti u privatne diplomatske razgovore sa našim ukrajinskim partnerima", rekao je on odgovarajući na pitanje da li je došlo vreme da se "Ukrajincima daju slobodne ruke" u korišćenju ATACMS-a za napad na ruske vojne ciljeve.

Istovremeno, zvaničnik je pojasnio da je stav Vašingtona po ovom pitanju ostao nepromenjen.

image