Savetnik Zelenskog demantuje Zapad: Razgovarali smo o napadu na Kursku oblast

Uprkos tome što Vašington, London i Berlin tvrde suprotno, blizak saradnik Vladimira Zelenskog otkrio je da su Ukrajinci vodili razgovore sa Zapadom o napadu na Kursku oblast

Savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak priznao je za britanski "Independent" da su Ukrajinci razgovarali o napadu na Kursku oblast za partnerima sa Zapada pre nego što se on desio.

Prema rečima Podoljaka, "diskusija sa partnerima je vođena, ali ne javno".

Podoljak je tako demantovao London, Vašington i Berlin koji negiraju da su bili informisani o tome da se napad sprema.

Ipak, predsednik Rusije Vladimir Putin je na nedavnom sastanku sa državnim vrhom istakao da Ukrajina ispunjava volju zapadnih gospodara, koji ratuje protiv Rusije rukama Ukrajinaca. On je objasnio da iza napada na rusku teritoriju stoji želja Kijeva da poboljša svoju poziciju tokom budućih pregovora sa Moskvom.

Ipak, kako je naglasio, "o kakvim uopšte pregovorima može da se govori sa ljudima koji neselektivno napadaju civile" i nuklearne objekte. Poručio je i da će Moskva bez sumnje odgovoriti na napade.

Savetnik Zelenskog je za "Independent" dalje objasnio da je "iznenadni napad Ukrajine unutar Rusije" bio "jedini način da se Vladimir Putin primora da sedne za pregovarački sto". On je objasnio da je napad na Kursku oblast "deo psihološke taktike za pobedu u ratu".

Rusi su, kako kaže, sada "šokirani", i to "ima značajan uticaj na psihološko stanje Rusije". 

Podoljak je dalje na Iksu napisao da "Ukrajina vodi odbrambeni rat, između ostalog i na teritoriji agresora u cilju zaštite sopstvenog stanovništva". To je, kako je ocenio, "njeno bezuslovno pravo".

On je negirao umešanost Kijeva u eksplozije koje su oštetile gasovod "Severni tok 2" i umesto toga "uperio prstom" na Rusiju.

"Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse... a ko je sve to posedovao u vreme bombardovanja? Samo Rusija", rekao je Podoljak i dodao da Ukrajina nije stekla nikakvu stratešku ili taktičku prednost od eksplozija.

Prethodno je "Volstrit džornal" preneo da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) zahtevala da Vladimir Zelenski otkaže naređenje za sabotažu "Severnog toka", na šta je on pristao, ali ukrajinski general Valerij Zalužni nije poslušao njegov nalog.

"CIA je zahtevala da kabinet Zelenskog prekine operaciju", piše list, pozivajući se na američke, ukrajinske i evropske izvore.

Kako se navodi, nakon što je dobio uputstva iz Vašingtona, Zelenski je dao odgovarajuće naređenje generalu Zalužnom, koje je on "ignorisao", a njegov tim je izvršio "prilagođavanje prvobitnom planu".