Svet

Amerika zabrinuta: Rusija povećava i modernizuje svoj nuklearni arsenal

Ostin je ponovio prethodno izrečene optužbe protiv Rusije da "zvecka nuklearnim sabljama"
Amerika zabrinuta: Rusija povećava i modernizuje svoj nuklearni arsenalwww.globallookpress.com © © Boris Roessler

Rusija proširuje i modernizuje svoj nuklearni arsenal, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin i ponovio optužbe da Rusija "zvecka nuklearnim sabljama", prenosi Rojters.

Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svetu, sa blizu 6.000 bojevih glava, kako procenjuju stručnjaci. Zajedno, Rusija i Sjedinjene Države raspolažu sa oko 90 odsto svetskih nuklearnih bojevih glava.

Rusija je ranije saopštila da će 2023. godine posvetiti posebnu pažnju izgradnji infrastrukture za svoje nuklearne snage.

Rojters podseća i na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, da Rusija neće pokrenuti "preventivni napad" nuklearnim oružjem, ali da će joj, ukoliko bude napadnuta, hipersonično oružje omogućiti da veoma snažno odgovori.

Putin je 21. septembra upozorio Zapad da "ne blefira" kada kaže da je spreman da upotrebi nuklearno oružje za odbranu Rusije, podsećajući da su Sjedinjene Države stvorile opasan presedan 1945. godine, bacajući dve atomske bombe na Japan.

Trebalo je da Rusija i Sjedinjene Države tokom narednih nedelja nastave pregovore o postojećem sporazumu START, koji ograničava broj bojevih glava, prenosi Rojters, ali Moskva se povukla sa sastanka, optužujući Sjedinjene Države za "toksično antirusko ponašanje" i za "pokušaj da manipulišu sporazumom u svoju korist."

image