Svet

Lukašenko upozorava: Ako dođe do narušavanja naše granice, uslediće momentalan odgovor

Beloruski predsednik je dodao da "neće biti dodatnih crvenih linija", već da ona postoji i da je to državna granica Belorusije
Lukašenko upozorava: Ako dođe do narušavanja naše granice, uslediće momentalan odgovorGetty © Belarusian Presidency /Handout/Anadolu Agency

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je, u intervjuu za rusku televiziju "Rusija", da Minsk ne želi rat protiv celog NATO-a, ali da će, ako se naruši državna granica republike, odgovor biti momentalan.

"Ne želimo eskalaciju, i ne želimo rat protiv celog NATO-a. Ne želimo ovo. Ali ako to urade i krenu. Pa, onda nećemo imati drugog izbora", poručio je Lukašenko, prenosi beloruska agencija Belta.

Beloruski predsednik je dodao da "neće biti dodatnih crvenih linija", već da ona postoji i da je to državna granica Belorusije.

"Čim je pregaze (govorim kao graničar) odgovor će biti momentalan. On se priprema, po naređenju, drži se u tajnosti kako i dolikuje", upozorio je beloruski predsednik.

Kako je rekao, Minsk neće aktivirati nuklearno oružje, ukoliko niko ne naruši državnu granicu Savezne države Rusije i Belorusije. 

Prema njegovim rečima, u slučaju agresije protiv Belorusije, Rusija će odmah na teritoriju Belorusije uvesti svoje jedinice.

"Mi primamo prvi udarac, a dalje nas podržava Rusija. To je zajednički rat Belorusije i Rusije protiv ovih zveri", rekao je predsednik, prenose RIA Novosti.

Lukašenko je ponovio i da su Amerikanci zainteresovani za to da na frontu gine što više Ukrajinaca i Rusa, te da je rat potreban Zapadu, a ne ruskom, ukrajinskom ili beloruskom narodu. 

"Da li je ovo normalno? Žele da uništimo jedni druge", upitao je on.

Podsećanja radi, Lukašenko je pre nekoliko dana naredio da se pojača prisustvo trupa na granici sa Ukrajinom, nakon obaranja ukrajinskih dronova iznad teritorije Belorsusije, rekao je šef Ministarstva odbrane Republike Viktor Hrenjin.

"Uzimajući u obzir razvoj situacije u Ukrajini, kao i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga je dao uputstva da se pojača grupisanje trupa na Gomeljskom i Mozirskom taktičkom pravcu kako bi se odgovorilo na bilo kakve moguće provokacije", navodi se u saopštenju Hrenjina objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu beloruskog Ministarstva odbrane.

Nakon toga, tenkovi jedne od mehanizovanih brigada Oružanih snaga Belorusije prebačeni su na granicu sa Ukrajinom u okviru odluke o jačanju pograničnih trupa.

image