Tramp iza neprobojnog stakla? Kako će izgledati novi predizborni mitinzi

Nakon pokušaja ubistva Donalda Trampa u Pensilvaniji, Tajna služba se sprema da dodatno ojača zaštitu republikanskog predsedničkog kandidata

Američka tajna služba sprema se za nastavak predizbornih mitinga na otvorenom tako što će okružiti podijum oko Donalda Trampa neprobojnim staklom, objavio je "Ej-Bi-Si njuz! pozivajući se na svoje izvore.

Stakleni paneli će okružiti Trampa sa tri strane, dodaje se.

Ova mera se obično koristi isključivo za aktuelne predsednike, ali Tajna služba će napraviti izuzetak nakon prvog pokušaja ubistva predsedničkog kandidata još od ubistva Roberta Kenedija 1968. godine.

Tajna služba je preporučila Trampu da prestane sa održavanjem skupova na otvorenom. Od napada 13. jula u Pensilvaniji, Tramp je održao skoro desetak predizbornih događaja, ali svi u zatvorenom prostoru.

Tramp je na mitingu u zatvorenoj areni u Harisburgu 31. jula rekao da mnogo ljudi nije došlo na miting jer ne može da stane u halu, te da ne odustaje od skupova na otvorenom.

"Korišćenje zaštitnog stakla u oko bivšeg predsednika Trampa je još jedan korak ka tome da kampanja ostane bezbedna. To nije samo komad stakla, već veliko, teško oklopno staklo koje će zahtevati i opsežne logističke zamisli, obično neophodne za velike događaje na otvorenom", rekao je penzionisani visoki agent Tajne službe Don Mihalek.

Obično se balističko staklo prevozi vojnim teretnim avionom, a u Trampovom slučaju Tajna služba će angažovati više skladišta širom zemlje kako bi moglo da se transportuje gde god bude potrebno.