Svet

Kim Džong Un pisao Putinu: Rusija će pobediti u "svetom ratu" za mir i pravdu

Lider DNR Koreje je potvrdio opredeljenost Pjongjanga za dublju saradnju sa Moskvom
Kim Džong Un pisao Putinu: Rusija će pobediti u "svetom ratu" za mir i pravduGetty © Kremlin Press Office/Anadolu

Severnokorejski lider Kim Džong Un uputio je poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojoj je potvrdio opredeljenost Pjongjanga za dublju saradnju sa Moskvom.

On je povodom obeležavanja godišnjice sticanja nezavisnosti Severne Koreje, Putinu poručio da će Rusija pobediti u "svetom ratu" za mir i pravdu", prenosi KCNA.

Kim je naveo i da će dve zemlje promovisati izgradnju "multipolarnog novog sveta".

"Prijateljska osećanja vojski i naroda dve zemlje iskovana i produbljena u borbi protiv zajedničkog neprijatelja služe kao snažna pokretačka snaga za razvoj odnosa prijateljstva i saradnje u sveobuhvatno strateško partnerstvo i nepobedivo prijateljstvo", naveo je Kimu odgovoru na Putinovu čestitku povodom 15. avgusta, kada se obeležava godišnjica oslobađanja Severne Koreje od japanske kolonijalne vladavine 1945. godine, prenosisevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Putin je u čestitki Kimu naveo da osnovu veza između Rusije i Severne Koreje predstavlja borba sovjetskih vojnika protiv Japana u Drugom svetskom ratu.

Kim i Putin su u junu u Pjongjangu održali drugi samit za manje od godinu dana i potpisali pakt o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koje uključuje međusobnu odbranu u slučaju napada treće strane.

Severnokorejski lider je povodom praznika posetio spomenik korejskim vojnicima koji su se borili protiv Japana od 1910. do 1945. godine, kao i Kulu oslobođenja, spomenik vojnicima sovjetske Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju Koreje od Japana.

image