Posle Skota Ritera na meti FBI ruski voditelj: Pretres kuće Dmitrija Sajmsa

Prema navodima očevidaca, veliki broj agenata FBI prvi put je došao u kuću u utorak, a zatim ponovo danas

Američki FBI sprovodi pretres u kući u Virdžiniji koja pripada politikologu i voditelju ruskog "Prvog kanala" Dmitriju Sajmsu, piše lokalni list "Rapahanok njuz".

Prema navodima očevidaca, veliki broj agenata FBI prvi put je došao u kuću u utorak, a zatim ponovo danas. Iz vile su iznete neke stvari.

Prema podacima registra okruga Rapahanok, kuća pripada 76-godišnjem Dmitriju Sajmsu koji ju je kupio u julu 2021. godine za 1,63 miliona dolara.

"FBI sprovodi aktivnosti odobrene od strane suda", rekla je za "Rapahanok njuz" predstavnica FBI Samanta Šero.

Sajms je izjavio da se trenutno ne nalazi u SAD.

"Nisam zvanično obavešten o bilo kakvim aktivnostima. Nisam video nalog. Niko me nije kontaktirao", rekao je on, dodajući da ne zna šta je predmet istrage.

Sajms je bio moderator plenarne sednice Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. godine. Rođen je Moskvi, a 1973. godine je emigrirao u SAD.

Podsetimo, FBI je nedavno izvršio pretres u kući bivšeg američkog obaveštajca Skota Ritera, koji je potom izjavio da se to dogodilo najverovatnije zbog saradnje sa ruskim medijima RT I Sputnjik.

Bivši obaveštajac je rekao da je do svega toga došlo jer je sa aspekta američkih specijalnih službi zabranjena saradnja sa ruskim medijima, kao i susreti sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu i objavljivanje članaka u kojima se kritikuje američka politika prema Rusiji.