Svet

Zapadni konkurenti se povukli iz Rusije, američka naftna kompanija širi poslovanje

SLB, kompanija sa sedištem u Hjustonu, koja se bavi pružanjem usluga vezanih za naftna polja, donela je u Rusiju opremu u vrednosti od 17,5 miliona dolara između avgusta i decembra 2023, a prošlogodišnje poslovanje u ovoj zemlji generisalo je pet odsto prihoda kompanije od 33,1 milijardu dolara
Zapadni konkurenti se povukli iz Rusije, američka naftna kompanija širi poslovanjewww.globallookpress.com © © Rosneft

Jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija širi poslovanje u Rusiji nakon što su njeni glavni zapadni rivali povukli s ovog tržišta nakon početka sukoba u Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms".

SLB, kompanija sa sedištem u Hjustonu koja se bavi pružanjem usluga vezanih za naftna polja, javno se obavezala u julu 2023. da će zaustaviti "isporuku proizvoda i tehnologije u Rusiju" iz svojih objekata u svetu. Ruske carinske prijave pokazuju da je nakon uvođenja ove zabrane takav uvoz usporen do početka septembra.

Međutim, dokumentacija pokazuje da je kompanija nastavila da uvozi materijale iz drugih izvora, donoseći opremu u vrednosti od 17,5 miliona dolara između avgusta i decembra 2023, poslednjeg datuma dostupnih podataka.

Od toga, 2,2 miliona dolara je deklarisano kao originalno proizvedeno od strane SLB-a ili njegovih podružnica.

SLB je odbio da komentariše. Osoba bliska kompaniji rekla je da uvoz nije "iz SLB postrojenja" i da je to "u skladu sa javnim izjavama SLB-a i u okviru međunarodnih smernica za sankcije".

Ova otkrića dolaze u trenutku kada se SLB odupire pritiscima grupa za ljudska prava i ukrajinske vlade da napusti Rusiju, koja navodi da njen rad u zemlji pomaže da se "generišu milijarde dolara prihoda od nafte za podršku ratnim naporima Kremlja". Prošle godine, ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala je SLB na crnu listu "međunarodnih sponzora rata", što je deo globalne kampanje otkrivanja kompanija koje posluju sa Moskvom.

Dva najveća američka rivala SLB-a u sektoru naftnih usluga, "Bejker Hags" i "Halibarton", napustili su Rusiju nakon početka Specijalne vojne operacije. Obe su prodale svoja ruska preduzeća lokalnim menadžerima 2022. ABB, konglomerat sa sedištem u Švajcarskoj i snabdevač energetskog sektora, takođe je najavio da će napustiti Rusiju sredinom 2022.

Peter Voser, predsednik ABB-a, rekao je da je švajcarska kompanija izgubila "prilično mnogo posla" odbijanjem da primi nove porudžbine u Rusiji i najavom izlaska.

"Prihvatamo da neki drugi to možda neće slediti i da stoga mogu imati konkurentsku prednost. Ali mislim da je to kratkoročno gledište i da će im se u nekoj fazi obiti o glavu", rekao je Voser.

"Bejker Hags" i "Halibarton" su odbili da komentarišu.

Za razliku od svojih glavnih rivala, SLB je rekao da ne planira da napusti Rusiju. Ali u julu 2023. kompanija je saopštila da "zaustavlja isporuke proizvoda i tehnologije u Rusiju iz svih SLB objekata širom sveta".

SLB je izgradio veliki biznis u Rusiji od pada Sovjetskog Saveza.

Prošlogodišnje poslovanje u zemlji generisalo je pet odsto prihoda kompanije od 33,1 milijardu dolara i zapošljavalo je oko 9.000 zaposlenih. Prema američkim regulatornim podnescima, kompanija je zadržala neto imovinu u vrednosti od 600 miliona dolara u zemlji na kraju 2023.

Provajderi naftnih usluga obavljaju veliki deo posla za globalnu industriju nafte i gasa: od izgradnje puteva i polaganja cevi do bušenja bunara i pumpanja sirove nafte. Ali oni takođe pružaju pristup sofisticiranim tehnologijama koje su od vitalnog značaja za podršku istraživanju i razvoju složenih operacija bušenja.

Zapadni kreatori politike izbegavali su uvođenje sveobuhvatnih sankcija naftnim poljima u Rusiji zbog zabrinutosti da bi to moglo ugušiti izvoz fosilnih goriva i izazvati skok globalnih cena nafte.

U maju je zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao da SLB do sada nije prekršio sankcije i da kompanija ima jasno razumevanje "gde su crvene linije".

Portparol Ministarstva finansija je rekao da su SAD i međunarodna koalicija koja se protivi Rusiji posvećene smanjenju profita (Vladimira) Putina, ali da bi nastojanje da se zaustavi protok ruske nafte imalo ozbiljne posledice po globalnu ekonomiju.

Nešto od robe koju SLB uvozi u Rusiju spada u kategorije za koje su druge vlade izrazile zabrinutost: 3,3 miliona dolara opreme koja je isporučena od jula je u kategorijama koje bi mogle da budu predmet kontrole ako se izvoze iz EU u zemlju. Najskuplji artikli u ovoj kategoriji opisani su u podnescima kao električni kablovi i hemikalije.

Roba, međutim, dolazi iz zemalja koje ne primenjuju takve kontrole. Najveći deo uvoza SLB-a — u vrednosti od 13 miliona dolara — došao je iz Kine, dok je dodatnih tri miliona dolara stiglo iz Indije. Najskuplji pojedinačni deo bila je "teška nemagnetna bušeća cev" vredna 1,3 miliona dolara, koja je isporučena iz Kine.

SLB je isporučio opremu nekim od najvećih ruskih naftnih kompanija, uključujući "Lukoil". Tokom 2022. i 2023. godine obezbedio je "Lukoilu" alate za bušenje i hidraulične pakere.

Prihodi glavne ruske podružnice SLB-a porasli su za 527 miliona rubalja na 27,3 milijarde rubalja (307 miliona dolara) u 2023. u poređenju sa godinom ranije, prema izveštaju podružnice.

Dokumenta koja je pribavio "Global vitnes" i u koje je "Fajnenšel tajms" imao uvid pokazuju da je u decembru ruska kancelarija SLB-a potpisala ugovor sa ruskim institutom za naftu i gas Vnigni, koji obavezuje kompaniju da joj pomogne da izradi modele nalazišta nafte i gasa koji se mogu koristiti za razvoj projekata.

FT je pronašao više od 1.000 oglasa za posao koje je kompanija objavila od decembra, tražeći nove radnike, od vozača do hemičara i geologa. 

Pretraga ruskih trgovačkih marki i korporativnih baza podataka pokazala je da je ruska filijala SLB-a registrovala dve nove robne marke u julu, navodi se u tekstu.

image