I Maduro i opozicija odbili predlog Lule da Silve i Bajdena o ponovnim izborima

Predsednik Venecuele pozvao je SAD da se ne mešaju u unutrašnja pitanja zemlje, dok predstavnici opozicije kažu da su izbori, za koje tvrde da su oni pobedili na njima, završeni i ne žele nove

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, ali i predstavnici opozicije koji osporavaju njegovu pobedu na izborima u ovoj zemlji 28. jula, odbacili su predloge predsednika Brazila Lule da Silve i Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da se održe novi izbori.

Maduro je odbacio komentare Bajdena i Lule, rekavši da su i SAD i Brazil imale osporavane izbore u šta je Venecuela odbila da se uključi, prenosi Rojters.

"Apsolutno odbacujem pokušaje da Sjedinjene Države postanu izborni autoritet u Venecueli. Bajden je dao intervencionističko mišljenje o unutrašnjim pitanjima naše zemlje", rekao je Maduro na državnoj televiziji.

Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado takođe je odbacila Bajdenov i Lulin predlog.

"Izbori su se već desili. Maduru se mora dati do znanja da cena njegovog ostanka na vlasti raste sa svakim danom koji prolazi", rekla je Mačado novinarima iz Argentine i Čilea u video pozivu. 

Zvaničnici vladajuće stranke u Venecueli takođe su ranije odbacili predlog o novim izborima. 

Američki predsednik u četvrtak je naizgled podržao nove izbore u Venecueli, nakon što je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva takođe izneo tu ideju.

Bajden je razgovarao sa novinarima nakon Luline sugestije da bi venecuelanski lider Maduro mogao da raspiše nove izbore koji bi uključivali međunarodne posmatrače kao potencijalno rešenje za političku krizu u zemlji. Upitan da li podržava nove izbore u Venecueli, Bajden je rekao "da".

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost kasnije je izjavio da je Bajden "govorio o apsurdnosti toga što Maduro i njegovi predstavnici nisu razjasnili okolnosti izbora 28. jula" ali nije u potpunosti povukao Bajdenov komentar. Portparol je dodao da je "potpuno jasno" da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales pobedio na izborima.

Američki zvaničnik, govoreći o pozadini, rekao je da se pozicija SAD nije promenila i da velika većina zemalja u regionu traži od Madura da objavi rezultate i prizna ishod izbora.

Predlog o novim izborima je među nekoliko iz međunarodne zajednice koji za sada nemaju podršku ni od Madura, ni od njegovih protivnika opozicione koalicije. SAD i druge zapadne zemlje pokazuju malo znakova brze, oštre akcije u odnosu na ono što su mnoge od njih osudile kao izbornu prevaru, dodaje se u izveštaju agencije.

Brazilski predsednik Lula da Silva je rekao da bi "koaliciona vlada" mogla biti još jedno moguće rešenje za Venecuelu.

"Ako (Maduro) ima zdravog razuma, mogao bi to izneti ljudima, možda raspisati nove izbore sa nestranačkom izbornom komisijom", rekao je Lula u radijskom intervjuu.

Brazilski predsednik je rekao da još uvek ne priznaje Madura kao pobednika na izborima i da njegova vlada mora da objavi rezultate glasanja koji nisu objavljeni.

"Maduro zna da duguje Brazilu i svetu objašnjenje", rekao je Lula.

Lula i njegov kolumbijski kolega Gustavo Petro razgovarali su telefonom u sredu u okviru napora da se pronađe rešenje za venecuelansku krizu, ali detalji razgovora nisu saopšteni.

Lideri Latinske Amerike razgovaraće o dešavanjima u Venecueli ovog vikenda kada će mnogi biti u Dominikanskoj Republici na inauguraciji novog predsednika te zemlje, rekao je predsednik Paname Hoze Raul Mulino u četvrtak na  konferenciji za novinare.

Lulin najviši spoljnopolitički savetnik Celso Amorim, govoreći pred Komitetom za spoljne poslove Senata, rekao je da Brazil nije zvanično predložio nove izbore u Venecueli.

Amorim je rekao da je Brazil ponudio da pošalje avion da pokupi šest članova opozicije koji traže azil u argentinskoj ambasadi, sada pod brazilskom zastavom otkako je Venecuela prekinula veze sa Argentinom.

Venecuelanska izborna komisija proglasila je da je Maduro osvojio 51 odsto glasova, ali nije objavila konačne rezultate.

Prema podacima opozicije, Gonzales je dobio 67 odsto glasova.