Svet

Zapadna verzija sabotaže "Severnog toka" je bajka: SAD umešane u diverziju

Poslanik stranke Alternativa za Nemačku Evgenije Šmit ocenio je da verzija nemačkih medija o ukrajinskom tragu u uništavanju gasovoda , pada u vodu, kao i da su SAD umešane u diverziju
Zapadna verzija sabotaže "Severnog toka" je bajka: SAD umešane u diverzijuwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Verzija ukrajinske sabotaže gasovoda "Severni tok" 1 i 2, koju propagiraju zapadni mediji je priča iz bajke, u kojoj ima malo istine, a mnogo laži, naveo je lider francuske partije "Patriote" Florijan Filipot. 

"Što se tiče sabotaže na 'Severnom toku', mediji od juče pokušavaju da nam prodaju bajku. Malo je istine i mnogo laži da se sve pomeša i sakriju pravi organizatori. Istraga Simora Herša, koja jasno upire prstom u SAD i NATO, je beskrajno ozbiljnija i verodostojnija", napisao je Filipo na Iksu.

On je ocenio da postoji "napredak" u novoj verziji istrage, prema kojoj eksploziju nije izvela Rusija, napomenuvši da je "to već nešto, ali da mesecima govore suprotno".

"Sada hoće da nas uvere da je sve ovo izvelo šest Ukrajinaca, koji su smislili tu ideju uz čašu u kafani, iznajmili čamac, a Zelenski, koji se pokajao, zove ih u poslednjem trenutku da sve otkaže, ali oni odgovaraju: 'Kasno je! Na moru smo, započeli smo operaciju. Kakva šteta!",  podsmeva se Filipo.

Prema njegovim rečima, nova "zapanjujuća" verzija razotkriva Zelenskog kao "naivnog", ali "dobrog", dok NATO, Poljska, Velika Britanija i SAD ostaju "nevini".

"Samo su malo glupi i nisu mogli da vide šta se sprema... Ali na kraju ostaju dobri... Ko bi pri zdravoj pameti mogao da veruje u tako nešto?!", poručio je francuski političar.

Sličnog mišljenja je i poslanik stranke Alternativa za Nemačku Evgenije Šmit, koji je naveo da verzija o ukrajinskom tragu u uništavanju gasovoda "Severni tok", o kojoj govore nemački mediji, pada u vodu, kao i da su SAD umešane u diverziju.

"Ako se kopa dublje, te pretpostavke padaju u vodu. Kako su zvaničnici ranije rekli, takvu diverziju mogao je da sprovede samo mali broj država. Privatna lica ne poseduju takve tehničke sposobnosti – morali su da podmetnu 1,5 tona eksploziva duboko, a zatim da ih daljinski dignu u vazduh. A sada nam se plasira verzija da su navodno neki ukrajinski aktivisti iznajmili jahtu i utovarili eksploziv na njega, a zatim zaboravili svoje lažne pasoše i ostavili tragove eksploziva", objasnio je Šmit.

S tim u vezi, naveo je da sada postoje dve verzije priče – američko-norveška i takozvana ukrajinska, koju intenzivno plasiraju nemački mediji.

On je podsetio da je premijer Mađarske Viktor Orban krajem jula zvanično izjavio da su Amerikanci umešani u diverzije oko gasovoda.

"Drugim rečima, ako lider jedne države daje takve izjave, znači da za to postoji osnov", istakao je Šmit.

Kako je dodao, poslao je više od 300 zahteva nemačkoj vladi sa pitanjem da li su upoznati sa Orbanovom izjavom i da li su kontaktirali mađarsku vladu da saznaju detalje.

Vladin odgovor je svaki put bio prilično oskudan, napomenuo je nemački poslanik.

Ranije je američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovane izvore, naveo da je Centralna obaveštajna služba SAD (CIA) tražila od Vladimira Zelenskog da otkaže naređenje o izvođenju diverzija na gasovodima, kao i da je on pristao to da uradi, ali da je ukrajinski general Valerij Zalužni odbio da ga posluša.

U isto vreme, Zalužni je odbacio tvrdnje o svojoj umešanosti u sabotažu gasovoda.

Kako se navodi, nemački istražitelji usredsređeni su na sakupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.

image