Svet

Lukašenko: Minsk spreman da se suprotstavi svim pretnjama, pojačana kontrola na ukrajinskoj granici

Belorusija ima sve što je potrebno da odbije moguće prljave trikove, rekao je Aleksandar Lukašenko
Lukašenko: Minsk spreman da se suprotstavi svim pretnjama, pojačana kontrola na ukrajinskoj graniciwww.globallookpress.com © Henadz Zhikov/XinHua

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ta zemlja u potpunosti spremna da se suprotstavi svim pretnjama koje postoje.

"Kako su me obavestili ministar i državni sekretar, predsednik KGB-a, mi smo spremni, potpuno spremni, da se suprotstavimo svim pretnjama koje postoje protiv Belorusije", poručio je Lukašenko na sastanku o vojsci, prenela je državna agencija Belta.

Prema njegovim rečima, Belorusija ima sve što je potrebno da odbije moguće prljave trikove protiv te zemlje.

On je naglasio da je Belorusija pojačala kontrole na granici sa Ukrajinom nakon uništenja ukrajinskih dronova.

"Posle događaja sa tim dronovima, pojačali smo kontrolu na belorusko-ukrajinskoj granici, povukli smo tamo delove naše vojske", precizirao je Lukašenko.

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin rekao je da postoji velika verovatnoća oružanih provokacija iz Ukrajine.

Lukašenko je ranije u intervjuu za rusku televiziju "Rusija", izjavio da Minsk ne želi rat protiv celog NATO-a, ali da će, ako se naruši državna granica republike, odgovor biti momentalan.

"Ne želimo eskalaciju, i ne želimo rat protiv celog NATO-a. Ne želimo ovo. Ali ako to urade i krenu... Pa, onda nećemo imati drugog izbora", poručio je Lukašenko, prenela je beloruska agencija Belta.

Beloruski predsednik je dodao da "neće biti dodatnih crvenih linija", već da ona postoji i da je to državna granica Belorusije.

"Čim je pregaze (govorim kao graničar) odgovor će biti momentalan. On se priprema, po naređenju, drži se u tajnosti kako i dolikuje", upozorio je beloruski predsednik.

Kako je rekao, Minsk neće aktivirati nuklearno oružje, ukoliko niko ne naruši državnu granicu Savezne države Rusije i Belorusije. 

Prema njegovim rečima, u slučaju agresije protiv Belorusije, Rusija će odmah na teritoriju Belorusije uvesti svoje jedinice.

"Mi primamo prvi udarac, a dalje nas podržava Rusija. To je zajednički rat Belorusije i Rusije protiv ovih zveri", rekao je predsednik, prenose "RIA Novosti".

image