Svet

Australija i SAD pokušavaju da zajednički proizvedu hipersonične rakete

Australija testira hipersoničnu krstareću raketu (HACM) sa SAD, koju će smatrati svojim prvim takvim oružjem za borbene avione, saopštili su ministri odbrane i spoljnih poslova dve zemlje
Australija i SAD pokušavaju da zajednički proizvedu hipersonične raketeGetty © Andrew Harnik/Getty Images

Sjedinjene Američke Države i Australija žele da zajednički proizvode hipersonične rakete, što bi smanjilo pritisak na američku odbrambenu industrijsku bazu, izjavio je danas u Sidneju američki republikanski poslanik Majkl Mekol.

Mekol, koji je i predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD, ocenio je da bi time SAD mogla da se takmiči sa Kinom u razvoju naprednog oružja, prenosi Rojters.

Hipersonične rakete, koje su više nego pet puta brže od zvuka, Kina je testirala 2021. godine, što je izazvalo tehnološku trku sa SAD, a njihova nedavna upotreba od strane Rusije u ratu u Ukrajini izazvala je snažnu zabrinutost među članicama NATO-a.

"Bio sam juče u hipersoničnoj kompaniji i želimo da pređemo na zajedničku produkciju", dodao je Mekol.

Australija testira hipersoničnu krstareću raketu (HACM) sa SAD, koju će smatrati svojim prvim takvim oružjem za borbene avione, saopštili su ministri odbrane i spoljnih poslova dve zemlje posle prošlonedeljnih razgovora.

image