Gaza ispod 42 miliona tona šuta: Za uklanjanje ruševina potrebno 700 miliona dolara i mnogo godina

Raščišćavanje će nakon rata dodatno komplikovati neeksplodirane bombe, opasni zagađivači i ljudski ostaci

Otkako je Izrael započeo operaciju u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra porušeno je više od 70 odsto stambenih jedinica, od kojih su mnoge i ranije bile oštećene u sukobima. Pored palestinskih domova, razorene su i mnoge komercijalne zgrade i bolnice, prenos "Blumberg".

Raseljena je većina od 2,2 miliona stanovnika Gaze i kako navode humanitarne agencije, uglavnom su odsečeni od sveže vode i hrane, kao i lekova i osnovnih sanitarnih uslova.

U izraelskim napadima ubijeno je više od 40.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas, a koje inače ne pravi razliku između civila i boraca.

Razmere razaranja znače da se, pošto su pregovori o prekidu vatre ponovo počeli u četvrtak u Dohi, paralelno na najvišem nivou razgovara i o procesu rekonstrukcije.

Do sada su izraelski vazdušni udari ostavili više od 42 miliona tona otpada širom Gaze, saopštile su UN.

To je, kako slikovito objašnjava Blumberg, "dovoljno ruševina da popuni niz kamiona koji se proteže od Njujorka do Singapura".

Uklanjanje svega može potrajati godinama i koštati čak 700 miliona dolara.

A raščišćavanje će, kako navode, dodatno komplikovati neeksplodirane bombe, opasni zagađivači i ljudski ostaci ispod ruševina.

Samo iz Kan Junisa moraće da bude uklonjeno najmanje 8,5 miliona tona otpada.

Obnova Gaze i života u njoj zahtevaće potpunu reviziju celokupne fizičke infrastrukture enklave i neki oblik političkog rešenja o tome kako će nova Gaza funkcionisati.

Međutim, pre nego što se bilo šta od toga dogodi, prikupljanje i odlaganje ruševina će nakon završetka rata biti od najveće važnosti, piše "Blumberg".