Svet

Vatikan i Kina razgovaraju o miru u Ukrajini

Napori pape Franciska da okonča sukob u Ukrajini poslednjih meseci su sve intenzivniji
Vatikan i Kina razgovaraju o miru u Ukrajini© Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images

Dvojica najglasnijih pristalica diplomatskog rešenja ukrajinskog sukoba, Vatikan i Kina, održali su razgovore ove nedelje. Kardinal Mateo Zupi razgovarao je telefonom sa specijalnim predstavnikom Pekinga za evroazijska pitanja Li Huijem u sredu.

Kardinal Zupi, koji je predvodio mirovnu misiju u Ukrajini prošle godine, i visoki kineski diplomata naglasili su potrebu da se "podstiče dijalog" između strana u sukobu i pozvali na "adekvatne međunarodne garancije za pravedan i trajni mir", piše "Vatikan njuz". 

Razgovor dolazi u trenutku u kom kijevske snage nastavljaju napad na civile u ruskoj Kurskoj oblasti.

"Li Hui ceni stalne napore Vatikana da posreduje u ukrajinskoj krizi i pruži humanitarnu pomoć", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se takođe navodi da "trenutna situacija ukazuje na značaj" plana od šest tačaka, koji su iznele Kina i Brazil, a koji uključuje poziv na prekid vatre i pregovore o okončanju sukoba.

Napori pape Franciska da okonča sukob u Ukrajini poslednjih meseci su sve intenzivniji.

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, obišao je prošlog meseca Ukrajinu i sastao se sa rukovodstvom zemlje. Parolin je posle posete pozvao da se Rusija uključi u mirovne pregovore i istakao da "formula mira" Kijeva na kojoj insistira Vladimir Zelenski "nije dovoljna".

Kina je više puta ponovila stav da sukob Moskve i Kijeva mora da se reši za pregovaračkim stolom.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba boravio je u trodnevnoj poseti Kini u julu. Posle tih razgovora, Peking je saopštio da je Kijev spreman da se uključi u dijalog i pregovore sa Moskvom.

image