Pesničenje u turskom parlamentu (VIDEO)

Na video snimku se vidi kako poslanici vladajućeg AKP-a trče da udare opozicopnog poslanika Ahmeta Sika

U turskom parlamentu danas je izbila tuča kada je opozicioni poslanik napadnut nakon što je ustao u odbranu svog kolege, Kana Atalaja, koji je bio u zatvoru zbog optužbi da je finansirao antivladine proteste, a kasnije izabran za poslanika u skupštini.

"Nismo iznenađeni što Kana Atalaja nazivate teroristom, ali najveći teroristi su oni koji sede na ovim mestima", rekao je opozicioni poslanik Ahmeta Sik u govoru, nakon čega je poslanik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), otišao do govornice i gurnuo Sika na zemlju.

Na video snimku se vidi kako poslanici AKP-a trče da udare Sika, a još desetine se pridružuju sukobu, dok neki pokušavaju da smire situaciju, navodi Rojters.

Opozicioni političar Kan Atalaj jedan je od sedmorice osuđenih 2022. godine na 18 godina zatvora zbog optužbe da su pokušali prevrat organizovanjem protesta u Gezi parku 2013. godine.

Ostala šestorica su još uvek u zatvoru, mada svi negiraju optužbe.

Atalaj se iz zatvora kandidovao za mesto u parlamentu i izabran je za poslanika levičarske Radničke partije Turske, koja ima tri mesta u parlamentu.

Parlament mu je oduzeo mandat, ali je 1. avgusta Ustavni sud proglasio njegovo isključenje ništavnim.

Zamenik predsednika parlamenta proglasio je pauzu od 45 minuta posle tuče.