Svet

Bajden tvrdi da je dogovor o Gazi bliži nego ikad; Hamas: SAD stvara lažno pozitivnu atmosferu

Palestinski pokret Hamas tvrdi da Amerika nema nameru da zaustavi rat u Gazi, već da samo kupuje vreme
Bajden tvrdi da je dogovor o Gazi bliži nego ikad; Hamas: SAD stvara lažno pozitivnu atmosferuGetty © Doaa Albaz/Anadolu

Dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze i razmeni talaca je bliži nego ikad, ali konačni sporazum još nije postignut, rekao je američki predsednik Džozef Bajden komentarišući napredak pregovora koji su održani u Dohi uz učešće  Katara, Egipta, Sjedinjenih Država i Izraela. Rukovodstvo Hamasa odbilo je da učestvuje u pregovorima zbog nepreciziranja uslova primirja.

Bajden je istakao da sporazum još nije postignut, ali da su Izrael i Hamas bliži dogovoru nego pre početka samita u Dohi pre tri dana, prenosi "Tajms of Izrael".

Sa druge strane, visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri optužio je SAD da stvaraju "lažno pozitivnu atmosferu" i da samo žele da kupe vreme.

On tvrdi da SAD nemaju nameru da zaustave rat u Gazi, prenosi Rojters.

U zajedničkom saopštenju, koje je objavila kancelarija egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija posle razgovora u Dohi, navodi se da su posrednici Izraelu i palestinskom pokretu Hamas predstavili predlog za prekid vatre, smanjujući razlike između strana, prenosi "RIA Novosti".

Navodi se i da će se visoki vladini zvaničnici Egipta, Sjedinjenih Država i Katara pre kraja sledeće nedelje sastati u Kairu, u nadi da će postići dogovor prema danas predloženim uslovima.

Vašington je danas predstavio predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze kojim se zatvaraju preostale praznine na način koji omogućava brzu primenu sporazuma, naveli su pregovarači Egipta, Katara i SAD u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, novi predlog je u skladu sa principima koje je postavio Bajden 31. maja, a odnosi se na implementaciju sporazuma o prekidu vatre i razmeni talaca i zatvorenika u tri faze, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za Rojters da se, prema njihovim saznanjima, novi američki predlog ne obavezuje na prethodno dogovorene tačke.

Ranije ove nedelje Hamas je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novim inicijativama.

"Posrednici bi trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu, a ne da tragaju za novim predlozima i pregovorima koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi genocide prema našem narodu", naveo je Hamas u saopštenju.

Izvori su prethodno naveli za Bi-Bi-Si da su sporne tačke uvođenje novih izraelskih uslova koji traže da raseljeni Palestinci budu proveravani po povratku na sever Gaze, kao i pitanje kontrole koridora Filadelfi koji se graniči sa Egiptom.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael je saopštio da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države uništenje palestinskih militanata.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsednik SAD uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dve faze.

image