Svet

Bajden će održati glavni govor na konvenciji demokrata u Čikagu u ponedeljak

Najavljeno je da će konvenciji u Čikagu prisustvovati i prva dama SAD Džil Bajden i drugi članovi Bajdenove porodice
Bajden će održati glavni govor na konvenciji demokrata u Čikagu u ponedeljak© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden održaće glavni govor na nacionalnoj konvenciji demokrata u Čikagu u ponedeljak, kada će simbolično predati rukovođenje strankom potpredsednici i demokratskom predsedničkom kandidatu Kamali Haris.

Bajden će u svom govoru insistirati na tome da bi povratak bivšeg američkog predsednika i republikanski predsedničkog kandidata Donalda Trampa u Belu kuću predstavljao pretnju po demokratiju u SAD, rekli su Bajdenovi pomoćnici, preneo je AP.

Pomoćnici su naveli da se očekuje da će se govornici na konvenciji osvrnuti na "Bajdenova dostignuća tokom predsedničkog mandata", uključujući mere primenjene tokom pandemije korone, velike investicije u infrastrukturi i reforme zdravstvene zaštite.

Najavljeno je da će konvenciji u Čikagu prisustvovati i prva dama SAD Džil Bajden i drugi članovi Bajdenove porodice.

Bajdena su dočekali uzvici "Hvala, Džo!" u četvrtak kada se sa Harisovom pojavio u Merilendu na skupu na kojem su prvi put zajedno govorio otkada se Bajden povukao iz predsedničke kampanje.

Bajden se povukao iz kampanje za reizbor 21. jula nakon pritisaka iz Demokratske partije, nakon čega je podržao kandidaturu svoje potpredsednice Kamale Haris.

image