Svet

Najavljena kampanja vakcinacije protiv dečje paralize u Pojasu Gaze

Organizacija "Mersi korps" procenjuje da oko 50.000 beba rođenih od početka rata u Pojasu Gaze nije vakcinisano protiv dečje paralize
Najavljena kampanja vakcinacije protiv dečje paralize u Pojasu Gaze© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Palestinski ministar zdravlja Madžid Abu Ramadan najavio je danas kampanju vakcinacije protiv dečje paralize u Pojasu Gaze za decu mlađu od 10 godina koja bi trebalo da počne narednih dana.

Abu Ramadan je rekao da će prva faza uključivati 1,2 miliona doza vakcine protiv poliomijelitisa tipa dva, a da se trenutno nabavlja dodatnih 400.000 doza, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Vakcinacija će biti sprovedena u saradnji sa Agencijom UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), Unicefom i Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), prenela je "Al Džazira".

Pretnja od dečije paralize brzo se povećava u Pojasu Gaze, zbog čega su humanitarne organizacije zatražile hitnu pauzu u ratu da bi mogla da se pojača vakcinacija i spreči potpuna epidemija.

Jedan slučaj je potvrđen, a za druge se sumnja.

"Očekujemo i pripremamo se za najgori scenario izbijanja poliomijelitisa u narednim nedeljama ili mesecima", rekao je za AP direktor humanitarne organizacije "Ker internešnel" za Pojas Gaze Frensis Hjuz.

Organizacija "Mersi korps" procenjuje da oko 50.000 beba rođenih od početka rata u Pojasu Gaze nije vakcinisano protiv dečje paralize.

"Vakcinaciju je nemoguće izvršiti u aktivnoj ratnoj zoni", upozorio je portparol Unicefa Amar Amar.

image