Svet

Poljska i dalje očekuje reparacije od Berlina

Nemačka veruju da je već platila prilično sume novca i nema razloga da se dovodi u pitanje poljsko odbijanje reparacija 1953. godine
Poljska i dalje očekuje reparacije od Berlinawww.globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk

Novi ambasador Poljske u Nemačkoj Darijuš Pavloš rekao je da Varšava ne smatra zatvorenim pitanje dobijanja reparacija od Berlina za štetu nanetu zemlji tokom Drugog svetskog rata.

"Savezna vlada Nemačke ovo pitanje smatra zatvorenim sa pravne tačke gledišta. Mi ne", rekao je Pavloš u intervjuu nemački list "Velt".

Kako je naveo, Poljska je kao posledica rata izgubila trećinu svog stanovništva, a u posleratnom periodu nije postojao ugovor koji bi definitivno rešio pitanja reparacije.

Diplomata je takođe napomenuo da bi "bilo neozbiljno verovati da će problem jednostavno nestati posle izbora 2023. godine".

"Ne zaboravite da ovaj zahtev ima veliku podršku javnosti. I najveća opoziciona partija trenutno je za reparacije i podržala je odluku o ovom pitanju u poljskom Sejmu", rekao je ambasador.

Nemačka vlada je u više navrata saopštavala da ne namerava da izvrši isplate Poljskoj: u Berlinu veruju da su već platili prilično velike reparacije i nema razloga da se dovodi u pitanje poljsko odbijanje reparacija 1953. godine.

Govoreći o Ukrajini, Pavloš je rekao da se u Varšavi pitaju zašto zemlje sa većim ekonomskim potencijalom od Poljske ne pružaju veću pomoć Kijevu. Prema njegovim rečima, Nemačka je propustila priliku da deluje u ranoj fazi, ali sada ulaže sve napore da sustigne, što Poljska ocenjuje pozitivno.

image