Svet

Hamas: Amerikanci ne žele stvarno prekid vatre

Istaknuti zvaničnik Hamasa tvrdi da američki predlog ima za cilj da se Izraelu obezbedi dovoljno vremena za nove pokolje, dodajući da on ne uključuje nikakav prekid vatre niti povlačenje trupa iz Pojasa Gaze
Hamas: Amerikanci ne žele stvarno prekid vatreGetty © Chris McGrath / Staff

Visoki zvaničnik palestinskog militantnog pokreta Hamas, Osama Hamdan izjavio je da Sjedinjene Američke Države nemaju stvarnu volju da se uspostavi prekid vatre u Pojasu Gaze.

Kako prenosi iranska agencija IRNA, Hamdan je rekao da predlog Sjedinjenih Američkih Država ne uključuje nikakav prekid vatre niti povlačenje trupa iz Pojasa Gaze. 

Prema njegovim rečima, SAD zapravo pokušavaju da daju "okupatorskom izraelskom režimu dovoljno vremena za izvođenje novih pokolja".

On je istakao da potencijalni prekid vatre mora garantovati jasne kriterijume, uključujući slobodu palestinskih zatvorenika.

Podsetimo, u petak su u Dohi, Kataru, završeni pregovori o prekidu vatre u Gazi. Posrednici su bili Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države. Ipak, Hamas nije učestvovao u tim pregovorima zbog nepreciziranja uslova primirja. 

image