Svet

Ukrajina ostaje bez nemačkog oružja: Nedostatak rezervnih delova, situacija sve gora

Vojna pomoć koju Berlin šalje Kijevu je "pod pretnjom", piše "Bild"
Ukrajina ostaje bez nemačkog oružja: Nedostatak rezervnih delova, situacija sve goraGetty © Morris MacMatzen

Ukrajinska vojska više ne može da koristi neke sisteme naoružanja koje joj je isporučila Nemačka, ili ih može koristiti samo u ograničenoj meri, piše list "Bild" pozivajući se na navodno pismo nemačkog Ministarstva odbrane kojim raspolaže.

Kako se navodi, vojna pomoć koju Berlin šalje Kijevu je "pod pretnjom".

"Osnovne potrebe Ukrajine za rezervnim delovima, na primer za samohodne haubice PzH 2000 , više ne mogu da budu zadovoljene, jer će potrebni rezervni delovi morati da se kupe", piše "Bild".

Drugim rečima, kako navodi list, ukrajinske oružane snage više ne mogu da koriste nemačke samohodna artiljerijska sredstva ili ih mogu koristiti u ograničenoj meri, a vremenom će se situacija još više pogoršati zbog mogućnosti prestanka slanja pomoći iz Nemačke.

U navodnom pismu Ministarstva odbrane piše i da "u ovom trenutku ne mogu da se preuzimaju nikakve dalje obaveze vezane za nove projekte podrške ukrajinskoj vojsci".

"U ovom trenutku ovo utiče na više od 30 prioritetnih mera ukupne vrednosti veće od tri milijarde evra, koje se ne mogu dalje sprovoditi", naglašava se "Bild".

To se posebno odnosi na segmente kao što su PVO, artiljerija i bespilotne letelice, u kojima Ukrajina posebno zavisi od snabdevanja iz Nemačke. Dodatni problemi mogu nastati i sa isporukom municije koja je već obećana Kijevu.

Razlog za to je što se "snabdevanje iz zaliha Bundesvera ne može nadoknaditi u skladu sa planom i ranijim garancijama". Prema dokumentu ministarstva, ovo se odnosi na vođene rakete PAC-3 za sistem "patriot", vođene rakete za sistem IRIS-T i barutno punjenje za granate kalibra 155 mm.

Ipak, kako piše nemački list, obećane isporuke ove vrste municije se za sada mogu ispuniti.

Međutim, pošto zahtevi nemačkog Ministarstva finansija za "gubitak mogućnosti zamene" predstavljaju "promenu pravila igre nakon što je utakmica počela" kontinuirano snabdevanje svih sistema naoružanja prebačenih u Ukrajinu je u opasnosti, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane.

Podsećanja radi, nemački ministar finansija Kristijan Lindner je u pismu Ministarstvu odbrane od 5. avgusta poručio da prema trenutnim planovima saveznog budžeta Nemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, te da Nemačka mora da ograniči vojnu pomoć Ukrajini jer za sada nema raspoloživog novca za tu namenu.

image