Svet

Evropska komesarka za energetiku: Ukrajinskom energetskom sektoru je potrebna dodatna pomoć

Evropska komesarka Kadri Simson je pozvala na povećanje izvoza električne energije iz EU u Ukrajinu, kao i na slanje dodatnih PVO sistema za zaštitu energetskih objekata
Evropska komesarka za energetiku: Ukrajinskom energetskom sektoru je potrebna dodatna pomoćwww.globallookpress.com © IMAGO/Christoph Hardt

Sledeća zima će predstavljati ogroman izazov za ukrajinsku energetsku mrežu, a međunarodna zajednica mora da uradi više kako bi joj pomogla, napisala je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms".

"Dok radnici popravljaju štetu i ponovo aktiviraju vodove, mnoge instalacije su ponovo gađane i uništene, što rekonstrukciju čini sizifovim naporom. Rusija je do danas uništila ili zauzela kapacitete za proizvodnju oko devet gigavata električne energije. To je polovina električne energije koja je Ukrajini potrebna zimi, i predstavlja ekvivalent maksimalne potrošnji električne energije u Portugalu, zemlji sa više od 10 miliona stanovnika", navodi ona.

Simsonova dodaje da je deficit u proizvodnji električne energije u Ukrajini primorao vladu da uvede česta isključenja struje. To se održava i na ukrajinsku ekonomiju, povećava budžetski deficit te zemlje i onemogućava je da nastavi da se bori.

Evropska komesarka navodi da je EU poslala oko 500 miliona evra pomoći ukrajinskom energetskom sektoru, a da je Mehanizam civilne zaštite EU obezbedio preko 8.000 generatora i preko 3.300 transformatora.

To, međutim, neće biti dovoljno, navodi Kadri Simson. Ona između ostalog predlaže slanje dodatnih generatora električne energije, razvoj i decentralizaciju ukrajinske energetske mreže i postavljanje solarnih panela na medicinskim objektima.

Evropska komesarka je pozvala i na povećanje izvoza električne energije iz EU u Ukrajinu, kao i na slanje dodatnih PVO sistema za zaštitu energetskih objekata.

Simsonova je pozvala evropske vlade i kompanije da doniraju dodatna sredstva ukrajinskom Fondu za energetsku podršku.

image