Novi vijetnamski lider u poseti Kini: Kakvu će spoljnu politiku voditi To Lam?

Vijetnam je aplicirao za članstvo u BRIKS-u

Novi vijetnamski lider To Lam odabrao je Kinu za svoju prvo zvanično putovanje u inostranstvo, signalizirajući kontinuirani značaj koji Vijetnam pridaje svom velikom susedu.  

Lam je stigao u Guangdžou, glavno proizvodno i izvozno čvorište u blizini Hong Konga, javili su kineski državni mediji.

On će se tokom svoje trodnevne posete sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom, i to samo dve nedelje nakon što je zvanično postao generalni sekretar Komunističke partije Vijetnama, što je najviši politički položaj u zemlji.

Lam je na toj poziciji nasledio Njuen Fu Tronga, koji je umro prošlog meseca nakon 13 godina na čelu države.

Očekuje se da će novi lider nastaviti spoljnopolitičku strategiju svog prethodnika i balansirati između Kine, SAD i Rusije i drugih, napisao je povodom posete za kineski "Global tajms" Ju Ksjangdong, direktor Instituta za vijetnamske studije na kineskom Univerzitetu Džengdžou. 

Vijetnam je u međuvremenu aplicirao za članstvo u BRIKS-u.

"Činjenica da je Lam odabrao Kinu za prvu posetu od kada je preuzeo dužnost je znak da Vijetnam pridaje veliki značaj svojim odnosima sa Kinom. Istovremeno, sudeći po dosadašnjem iskustvu, Vijetnam ni na koji način neće početi da ignoriše SAD," piše Ju. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Vijetnam 20. juna, i tada je sa Lamom usvojio izjavu o daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje povodom 30. godišnjice primene rusko-vijetnamskog sporazuma o osnovama prijateljskih odnosa.

Najmanje 11 sporazuma potpisano je tokom Putinove posete Vijetnamu, javio je TASS.

Vijetnam je prošle godine unapredio svoje veze sa SAD i Japanom na "sveobuhvatno strateško partnerstvo". Odnosi sa Kinom i Indijom takođe su dobili istu oznaku.

Kako je preneo "Politiko", i SAD i njihov saveznik Japan razvijaju bliže veze sa vijetnamskom komunističkom vladom, svojim bivšim neprijateljem u Vijetnamskom ratu, budući da "traže partnere u rastućem ekonomskom i strateškom rivalstvu sa Kinom".

Kada je Si Đinping posetio Vijetnam u decembru, dve zemlje su najavile da će izgraditi "zajedničku budućnost koja ima strateški značaj". 

I visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Boreljkoji je izašao iz evropske bašte i uputio se u vijetnamsku džunglu, izjavio je 30. jula da želi da počne da radi na unapređenju diplomatskih odnosa sa tom zemljom i istakao da bi EU mogla da pomogne u jačanju pomorske i sajber bezbednosti Vijetnama.