Svet

Burno u Čikagu: Desetine hiljada propalestinskih aktivista protestuju na konvenciji demokrata?

Očekuje se da će tokom održavanja velikog skupa demokrata na ulicama Čikaga protiv politike SAD prema ratu u Gazi protestovati oko 40.000 ljudi
Burno u Čikagu: Desetine hiljada propalestinskih aktivista protestuju na konvenciji demokrata?© Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Više propalestinskih grupa najavilo je da će tokom nacionalne konvencije demokrata (DNC) protestovati na ulicama Čikaga, a očekuje se da će se okupiti njih oko 40.000 koji se protive stavu Bajdenove administracije o Izraelu, prenosi "Gardijan".

Kako se dodaje, neke grupe su rekle da će se zalagati za amandmane i na samoj konvenciji.

Stranka je na oprezu zbog mogućeg ometanja govora na velikom skupu demokrata, a jedna propalestinska grupa pod nazivom "Delegati protiv genocida", koja se ne slaže sa američkom podrškom ofanzivi Izraela u Gazi, najavila je da će vršiti pritisak da se uvede embargo na isporuku oružja.

Pripadnici grupe "Delegati protiv genocida" rekli su da će iskoristiti pravo na slobodu govora tokom glavnih događaja na četvorodnevnoj konvenciji. Odbili su da daju detalje, ali su istakli da će ponuditi amandmane koji se odnose na isporuku oružja i iskoristiti svoje pravo delegata da govore na kongresu.

Grupa se zalaže za stavljanje na snagu zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili bezbednosnim snagama koji počine gruba kršenja ljudskih prava.

"Oni žele da konvencija prođe glatko, ne žele da imaju bilo kakvu vrstu poremećaja ili bilo šta slično. Žao mi je, konvencija je sredstvo političkog angažmana. A ako je ne koristimo za to, onda je to samo takmičenje za mis lepote", izjavio je za Rojters Lijano Šeron, poslovni konsultant i delegat koji je potpisao alternativnu platformu zajedno sa 34 druga delegata.

Izborni štab Kamale Haris odbio je da komentariše planove grupe.

Uvođenje embarga na oružje želi još jedna propalestinska grupa, "Nacionalni pokret neposvećeni" koji su osvojili više od 30 delegata na primarnim izborima. Njihov glavni napor uložen je u to da se skupu demokrata obrati jedan Amerikanac palestinskog porekla i humanitarac iz Gaze, ali za sada nisu uspeli u tom nastojanju. 

Kasno u subotu, organizatori konvencije dodali su dnevnu panel diskusiju o arapskim i palestinskim pitanjima na dnevni red u ponedeljak i jednu o antisemitizmu.

Demonstracije se očekuju svakog dana konvencije i, iako se njihovi programi razlikuju, mnogi aktivisti se slažu da je trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa prioritet.

Najveća grupa, koalicija "Marš na DNC", planirala je demonstracije prvog i poslednjeg dana konvencije. Organizatori kažu da očekuju najmanje 20.000 aktivista, uključujući studente koji su protestovali zbog rata u kampusima koledža.

Organizatori planiranog propalestinskog protesta koji bi trebalo da se održi danas rekli su da bi broj van konvencije mogao da poraste na preko 100.000.

Grad je odredio park nedaleko od mesta održavanja konvencije demokrata za binu za govornike. Oni koji se prijave dobijaju 45 minuta.

Konvencija će privući oko 50.000 ljudi u treći po veličini grad u zemlji, uključujući delegate, aktiviste i novinare. Aktivisti kažu da su naučili pouke sa prošlomesečne Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju i predviđaju veće gužve i snažnije demonstracije u Čikagu, gradu sa dubokim korenima društvenog aktivizma.

Grad kaže da je izvršio neophodne pripreme sa policijom i tajnom službom. Obezbeđenje će biti strogo, sa zatvorenim ulicama oko kongresnog centra.

image