Svet

Južna Koreja i SAD sprovode vojne vežbe, prvi put simulacija nuklearnog napada Severne Koreje

Institut za američke studije severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova osudio je ove vežbe kao do sada "najprovokativnije ratne vežbe, čiji je cilj agresija", prenosi severnokorejska agencija KCNA
Južna Koreja i SAD sprovode vojne vežbe, prvi put simulacija nuklearnog napada Severne KorejeGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država započele su godišnje zajedničke vežbe, a predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel pozvao je na jačanje spremnosti protiv severnokorejskih provokacija i hibridnog rata.

"Moramo da ojačamo našu spremnost da odgovorimo na provokacije Severne Koreje, kao što su širenje lažnih informacija, lažnih vesti i sajber napada", rekao je predsednik Južne Koreje na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost, kojem je prisustvovao i predsedavajući načelnika zajedničkih štabova Kim Miung-som.

Vežba će trajati do 29. avgusta, a tokom nje će prvi put biti simuliran severnokorejski nuklearni napad, prenosi agencija Jonhap. U vežbama će učestvovati oko 19.000 južnokorejskih vojnika.

Predsednik Južne Koreje izjavio je da bi Severna Koreja mogla da stvori društvenu nestabilnost putem nasilja i propagande. "Moramo aktivno da tražimo metode kako bismo blokirali podele, održali nacionalnu bezbednost i podigli našu borbenu spremnost, moramo da zaštitimo transport, komunikacije, vodu, društvenu infrastrukturu i kritične nacionalne objekte", dodao je predsednik Južne Koreje.

Severna Koreja osuđuje zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD, ocenjujući da su one proba invazije na tu zemlju.

Institut za američke studije severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova osudio je ove vežbe kao do sada "najprovokativnije ratne vežbe, čiji je cilj agresija", prenosi severnokorejska agencija KCNA.

Napetosti između dve Koreje se nastavljaju, pošto je Pjongjang poslao hiljade balona sa smećem preko granice zbog balona sa propagandnim lecima u znak odgovora na akcije južnokorejskih građanskih grupa.

image