Svet

Indijski premijer Modi putuje u Ukrajinu

Biće to prva poseta ovoj zemlji od početka Specijalne vojne operacije
Indijski premijer Modi putuje u Ukrajinuwww.globallookpress.com © © IMAGO/Hindustan Times

Indijski premijer Narendra Modi posetiće Ukrajinu, saopštilo je u ponedeljak indijsko Ministarstvo spoljnih poslova, što je njegovo prvo putovanje u tu zemlju od početka sukoba sa Rusijom, prenosi Rojters.

Podseća se da je Modi pre oko mesec dana posetio Moskvu gde se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Detalji putovanja biće saopšteni u toku dana, dodaje se. Prethodno su indijski mediji izvestili da će Modi verovatno posetiti Kijev ovog meseca.

Zapadne prestonice uvele su sankcije Moskvi nakon početka sukoba u Ukrajini 2022. godine, ali prijateljske nacije poput Indije i Kine nastavile su da trguju sa njom, navodi Rojters.

Dodaje se da se Indija uzdržala od direktnog okrivljavanja Rusije za otpočinjanje Specijalne vojne operacije, kao i da je pozvala Moskvu i Kijev da reše konflikt dijalogom i diplomatijom.

SAD su izrazile zabrinutost zbog odnosa Indije sa Rusijom, posebno u vreme kada Vašington pokušava da ojača veze sa Nju Delhijem kao potencijalnom protivtežom Kini.

Nju Delhi nastoji da produbi svoje odnose sa Zapadom, a da pritom zadrži veze sa starim prijateljem Rusijom, zaključuje se u izveštaju.

image