Svet

Agresija i(li) namera: Sudar kineskog i filipinskog broda u Južnom kineskom moru

Kineska obalska straža saopštila je da se filipinski brod koji je ignorisao ponovljena upozorenja "namerno sudario" sa kineskim plovilom, dok zvaničnici iz Manile navode da su njihovi brodovi bili žrtve "nezakonitih i agresivnih manevara" Kine
Agresija i(li) namera: Sudar kineskog i filipinskog broda u Južnom kineskom moruwww.globallookpress.com © © Zhao Chenjie

Brodovi kineske i filipinske obalske straže sudarili su se u Južnom kineskom moru, a Peking i Manila razmenjuju optužbe o tome ko je krivac za ovaj incident.

Filipini i Kina optužuju jedni druge da izvode opasne manevre u Južnom kineskom moru. Incident je usledio nakon što su se dve zemlje dogovorile da pokušaju da smanje tenzije i reše nesuglasice na moru.

Kineska obalska straža je u saopštenju navela da se filipinski brod koji je ignorisao ponovljena upozorenja "namerno sudario" sa kineskim plovilom na "neprofesionalan i opasan" način na spornom plovnom putu u ponedeljak u ranim jutarnjim satima.

Filipini su osporili izveštaj Pekinga i optužili ga da je "nametnuo svoju verziju činjenica".

Oni su saopštili da su se dva broda filipinske obalske straže suočila sa "nezakonitim i agresivnim manevrima" kineskih brodova u blizini grebena Sabina dok su išli da snabdeju "filipinsko osoblje stacionirano na dva okupirana ostrva".

Džonatan Malaja, portparol Nacionalnog saveta za bezbednost i operativne grupe u Južnom kineskom moru Manile, izjavio je da su "opasni manevri doveli su do sudara, uzrokujući štetu na oba broda filipinske obalske straže". 

Do sudara između broda "Kejp Engano" i broda kineske obalske straže došlo je u ponedeljak oko tri ujutro, saopštila je Manila.

Otprilike 16 minuta kasnije, brod kineske obalske straže dvaput se zabio u drugi filipinski stražarski brod "Bagacaji", oštetivši njegovu pomoćnu prostoriju i ostavivši rupu na plovilu široku oko jedan metar, prema filipinskim zvaničnicima i slikama koje je podelila njihova obalska straža.

Kineska obalska straža objavila je kratak video snimak incidenta koji pokazuje, kako su naveli, da se brod filipinske obalske straže "namerno zabio" u jedno od njihovih plovila. 

Kineska agencija za bezbednost na moru saopštila je da je isto filipinsko plovilo koje je učestvovalo u sudaru zatim ušlo u vode u blizini Drugog Tomasovog grebena nakon što je sprečeno da uđe u vode Sabine.

Sabina se nalazi na ostrvima Spratli, na koja polažu pravo Kina, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Dva broda filipinske obalske straže "nezakonito su upala" u vode pored Sabine u ​​ranim jutarnjim satima u ponedeljak, izjavio je portparol kineske obalske straže Gan Ju.

"Filipini su u više navrata provocirali i izazivali nevolje, prekršili privremene aranžmane između Kine i Filipina", rekao je Gan, misleći na misije Filipina za snabdevanje broda koji je usidren kod Drugog Tomasovog grebena.

Kineska obalska straža saopštila je da je preduzela mere kontrole filipinskih brodova u skladu sa zakonom u incidentima u ponedeljak rano ujutru i upozorila Filipine da "odmah zaustave kršenje propisa i provokaciju" ili da "snose sve posledice".

Filipinska operativna grupa saopštila je da će oba njena broda nastaviti sa svojom misijom snabdevanja osoblja.

image